Пуповац: Хајка на Србе мора да стане

071563

ЗАГРЕБ │ Предсједник СНВ Милорад Пуповац изразио је очекивање да ће се кампања Аутохтоне хрватске странке права зауставити и да се такве групе и странке не толеришу.

Пуповац је поручио да је крајње вријеме да се сигурност и мир гарантују антифашистима и борцима за достојанство жртава у Јасеновцу.

Он је за београдске Новости рекао да је СНВ информисао надлежне у Хрватској о претњама Аутохтоне хрватске странке права, која је за данас заказала протесте испред просторија његове странке.

– То представља озбиљну пријетњу за наш рад и безбједност – истакао је Пуповац, додавши да је јуче разговарао са шефом дипломатије Давором Ивом Штиром и обавијестио га о озбиљним тешкоћама са којима се суочава он и његова странка.

Предсједник СНВ очекује да „реагују сви који желе да заштите Устав Хрватске, вриједности Европе, као што су антифашизам, заштита жртава злочиначких режима и мањинских права“.

Пуповац се посљедњих дана нашао на мети снажне екстремистичке кампање због тога што је критиковао постављање табле са усташким симболима у Јасеновцу.

Кад је ријеч о уцјењивачком односу Загреба према Србији на њеном путу ка ЕУ, Пуповац указује да „рампа Србији није добра ни за међудржавне односе, ни за хрватску мањину у Србији“.

– Сва отворена питања треба рјешавати договорима, а не блокадама. Важно је да лидери Хрватске и Србије што прије сједну и почну да разговарају – закључио је Пуповац.

Танјуг