Пуповац: Срби би послије пет година требало да се врате у власт

081465

ЗАГРЕБ │ Послије пет година одсуства из озбиљног учешћа у власти, интерес Срба у Хрватској је да сада искористе прилику, уколико се она укаже, изјавио је данас потпредсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац, одговарајући на питање какве су шансе да његова партије буде дио нове власти.

„Послије пет година одсуства из озбиљног учешћа у власти, интерес Срба у Хрватској је да сада искористе прилику, уколико се она укаже, и с осталим странкама у влади рјешавају проблеме који су се нагомилали у различитим областима, од стамбеног збрињавања Срба до обнове повратничких средина“, рекао је Пуповац за „Политику“.

На питање да ли су га већ звали из ХДЗ-а, он је одговорио да „не мислимо да је потребно да нас зову преко ноћи“.“Морају најприје сагледати ситуацију и видјети како да крену у формирање своје већине, што не мора бити једноставан посао“, навео је Пуповац.

Упитан да ли ће власт у Хрватској остати непромијењена, он је рекао да то није истина.

„Можда коалициони партнери неће бити промијењени, иако то треба још видјети, али влада ће сигурно бити значајно другачија“, оцијенио је Пуповац и истакао да су ХДЗ Андреја Пленковића и ХДЗ Томислава Карамарка „два свијета“.

Један је, како је објаснио, отворио простор за екстремни национализам и клерикизам, па и усташтво, а други је затворио врата за то.

„Они који мисле да је то само површина, наравно да се плаше тога да ће Пленковић успјети да реформише странку до краја. То јесте нешто што тек треба да се догоди“, поручио је Пуповац.

С освајањем власти, како је рекао, Пленковић сада има прилику да то до краја уради, да не остане само на површини.

Говорећи о томе шта то значи за српску заједницу у Хрватској, Пуповац каже да је „за нас сваки прекид са национализмом и давањем простора проусташкој политици у Хрватској велика ствар“.

„Чињеница да то сада са своје стране ради ХДЗ представља својеврсну гаранцију да се то, барем у неко догледно вријеме, неће манифестовати како се манифестовало до сада“, оцијењује Пуповац.

Према његовим мишљењу, расписивање поновних избора била велика штета за Хрватску и треба учинити све да се власт формира што прије и то тако да буде стабилна.

Танјуг