Пуповац: Срби искључени из свих важних друштвених питања

ЗАГРЕБ/БЕОГРАД I Радикалне хрватске десничарске групације желе апсолутно да изолују Србе, чак и дословно, и то након што су већ искључени из виталних питања хрватског друштва, од језика, школа, па све до развојних програма, каже Милорад Пуповац, саборски посланик и нови предсједник Самосталне демократске српске странке.

„Добар је дио Хрватске запостављен, али су крајеви у којима Срби живе најзапостављенији. Срамотно су запостављени. Неке људе би требало да буде стид како изгледа Двор или поједина подручја Пакраца“, рекао је Пуповац.

Пуповац у интервјуу за Глобус говори о разлозима своје чврсте подршке премијеру Андреју Пленковићу, али и о својим још неиспуњеним очекивањима од његовог мандата.

„Премијер Пленковић има нашу чврсту подршку. Без обзира на све разлике и несагласја, ми смо партнери који се боримо кроз партнерство. Не разговарамо о партнерству, него га – ако је то потребно – претварамо у борбено савезништво“, каже Пуповац.

На питање како објашњава то што спомен-плоча у Јасеновцу с уклесаним поздравом „за дом спремни“ још није уклоњена, он каже да је то већ требало да буде ријешено.

„Та плоча је срамота, у Јасеновцу, као и на сваком другом мјесту. Хрватска не може толерисати „за дом спремни“. Не може и не смије ако жели добро себи. Ако не жели још једном упропастити хрватски државни пројекат“, рекао је Пуповац.

Како је истакао, дужност је премијера, Владе и већинске коалиције, као и свих којима је стало до Хрватске као уређене државе, да се то одлучно и дефинитивно заустави, „да се не догоди још једно историјско посрнуће“.

На питање како гледа на приговоре са љевице да је као лидер Срба у Хрватској и као шеф странке која је дио владајуће коалиције могао више да учини да се уклони спорна плоча у Јасеновцу и заустави преименовање Трга маршала Тита, Пуповац каже да га прозивају они који годинама не могу да створе лијеву политичку групацију у Хрватској, већ за властите неуспјехе траже изговор у другима, често много слабијима.

„Онима који су заслужни што данас нема никога ко може да заустави преименовање Трга маршала Тита, онима који нису имали петље да не региструју удружења с усташким симболима, него су у страху пред њима подвили реп, свима њима могу рећи само то нека се не јуначе на мањинама“, оштро одговара Пуповац.

Бившем предсједнику Јосиповићу поручује: „Никад нисам био титоист, нити сам то данас, али бих бранио Тита. Но, не кад ме прозову освједочене кукавице“.

Пуповац сматра да су политичке прилике у Хрватској упркос свему боље него што су биле пре двије-три године.

„Рећи да је сада горе јер нам можда не иде онако како бисмо хтјели, а у неким стварима вјероватно би и требало, то једноставно није истина. Ствари би се могле много брже кретати у добром правцу кад би политички актери разумели колико је земљи у овом тренутку неопходна нека врста договора. Како смо 2003. године имали Савез за Европу, данас нам је исто тако потребан Савез за Хрватску“, каже Пуповац.

РТС, Танјуг