Путин и Ердоган: Гас Турским током идуће године

Турска очекује прву испоруку гаса Турским током у сљедећој години, изјавио је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган.

Ердоган је на церемонији обиљежавања завршетка дионице гасовода Турски ток, испод мора код Истанбула, рекао да је Турска са пријатељима из Русије достигла „значајан степен“ у погледу сарадње у спровођењу овог пројекта.

„То је од историјске важности за наше односе. Надам се да ћемо бити спремни за пуштање Турског тока у рад 2019. године, након што се изврше сва потребна тестирања“, истакао је Ердоган на церемонији, којој је присуствовао заједно са руским предсједником Владимиром Путином.

Ердоган је додао да пројекат Турски ток отвара велики број могућности, не само за Турску и њен народ, већ и за друге земље, јавио је ТАСС.

Путин је похвалио Ердоганову храброст и политичку вољу током изградње Турског тока, јер се без тога и без повјерења овакви пројекти не спроводе због растуће конкуренције.

Руски предсједник захвалио је свим турским колегама које су омогућиле издавање дозвола и завршетак радова, чак и прије рока.

Он је изразио увјерење да ће овај пројекат, заједно са изградњом прве нуклеарне електране у Турској, бити „живи примјер развоја руско-турских односа и завјет пријатељства два народа“.

Путин је раније нагласио да овај пројекат није уперен ни против кога.

„Циљ пројекта је развијање односа двије земље, стварање одрживих услова за економски развој и унапређење живота наших грађана“, рекао је Путин.

Руска компанија Гаспром почела је изградњу дијела Турског тока у Црном мору у мају 2017. године. У пројекат је била укључена изградња гасовода кроз море до европског дијела Турске, до границе са Грчком.

Дужина цјевовода у мору пројектом је предвиђена на око 930 километара, а на копненом дијелу Турске 180 километара.

Гаспром као потенцијална тржишта за испоруку гаса види Грчку, Италију, Бугарску, Србију и Мађарску.

СРНА