Путин одобрио „мигове“ Србији

091061

МОСКВА │ Предсједник Русије Владимир Путин одобрио је Србији испоруку шест „мигова 29“ и контингент оклопних возила – сазнају „Новости“.

Према информацијама из државног врха Србије, о овој теми се иза затворених врата разговарало на недавној сједници мјешовитих комитета за сарадњу између двије државе, иако су обје стране послије састанка објавиле штура и протоколарна саопштења.

Овај значајан потез лидера из Кремља, који може да добије и геополитичку арому, не значи да је руско наоружање практично на прагу.  Сада се наводно очекује и званичан одговор предсједника Србије Томислава Николића и Владе Србије, а препрека за реализацију посла могла би да буде и предвиђена цијена ремонта постојећих летјелица.

Наиме, Москва је наводно ставила на сто да је за поправку ловаца, који су у употреби, и пратеће опреме неопходно око 50 милиона долара. То је српској страни било скупо, па је на сцену ступио руски министар одбране Сергеј Шојгу, који је, како се прича, успио да снизи цијену.

Сада је на потезу Србија, која мора пажљиво да изваже и економску рачуницу, али и политичке посљедице које са собом носи могућа набавка руске ратне технике. Посао са Русијом био би епилог вишегодишњих напора Србије да, послије три деценије, темељно обнови ратну авијацију. Застарјело ваздухопловство и све ближи датум истека ресурса српским „миговима“ највећи су проблем оружаних снага Србије.

СИСТЕМ „БУК“ ПРЕСКУП

На састанку мјешовите комисије било је ријечи и о набавци ПВО система „бук“, али је процијењено да Србија тренутно није у стању да издвоји новац за ову врсту технике.

„Бук“ је један је од најпопуларнијих ракетних система за одбрану неба на свијету. Његова цијена, незванично, је око 60 милиона долара по једном дивизиону. Да би Србија требало да учини максимум да реализује овај посао сматра некадашњи командант Ратног ваздухопловства генерал Спасоје Смиљанић.

Он истиче да је јачање Ратног ваздухопловства сада један од најважнијих државних интереса: „Србија је војно неутрална држава и тако се и понаша. Један од наших најважнијих задатака јесте јачање оружаних снага. Уколико су услови које су понудили Руси реални, нема разлога да се посао не закључи“.

Вијек употребе ловачке авијације Војске Србије истиче 2018. и 2019, што значи да је посљедњи час да почне ремонт постојећих летјелица. Постоје и најаве да ће се у буџету за 2017. годину први пут послије више година наћи и новац намењен Ратном ваздухопловству.

Новости