Путин открио завјеру: Србији пријети серија атентата!

МОСКВА I Из Москве је још 27. децембра стигао допис у коме се упозорава да британски и амерички агенти спремају хаос у Србији. Страхује се да је убиство Оливера Ивановића само почетак…

Руска Федерална служба безбједности (ФСБ) још прије три недјеље упозорила је да Србији пријети серија политичких атентата, која има за циљ да изазове потпуну дестабилизацију земље. ФСБ тврди да иза свега стоје британски и амерички обавјештајци!

Како се сазнаје, из Москве је 27. децембра српским властима стигао строго повјерљиви допис у коме се наводи да британски и амерички агенти спремају велико зло у Србији. У том документу, кажу извори, пише да агенти МИ6 и ЦИА већ извјесно вријеме имају контакте са опасним криминалцима на Косову, али и шире у региону. Стручњаци због овога страхују да је убиство лидера СДП Оливера Ивановића само почетак специјалне операције изазивања хаоса у Србији!

Шиптари минирају истрагу

Према ријечима извора, који су имали увид у повјерљив допис ФСБ, руски обавјештајци тврде да су пресрели комуникацију и забиљежили састанке страних агената с одређеним криминалцима.

Власник аута из кога је пуцано био покојни Србин из Аустрије!

Бесим Хоти, замјеник директора косовске полиције, каже да су започели „другу фазу“ истраге Ивановићевог убиства. Узети су снимци са сигурносних камера на кући испред које је Ивановић убијен, обављени су разговори са свједоцима, а неке информације добијене су путем заштићене комуникације, повјерљивих телефонских разговора и мејлова.

У досадашњој истрази идентификован је власник запаљеног аутомобила опел астра, али његов идентитет није саопштен. Како сазнаје Информер, први власник астре је Србин из Аустрије који је мртав већ више од десет година. Он је кола купио деведесетих година, да би аутомобил затим 2000. године продао засад непознатој особи.

– Допис је стигао 27. децембра и у њему Руси наводе да су документовали низ тајних разговора и састанака америчких и британских агената са опасним мафијашима и појединим албанским политичарима са Косова. Њихов циљ је да се организује серија политичких атентата који би изазвали страх и потпуни хаос међу Србима у покрајини, али и у Србији. Зато се страхује да је убиство Ивановића на Косову, на територији коју српска полиција не контролише, само увод у ликвидације које ће тек услиједити – преноси Информеров извор.

Нико у врху државе није јуче желио званично да коментарише ова сазнања, али је незванично на више адреса потврђено да је документ руског ФСБ стигао. На другој страни, бивши потпуковник КОС Љубан Каран нема дилему да је умијешаност страних агентура у убиство Ивановића „више него могућа опција“.

– Организација атентата показује да су извршиоци јако стручни и да су располагали детаљним обавјештајним информацијама и аналитиком. То указује на могућност да су умијешане стране службе. Уосталом, руски обавјештајци су увијек давали прецизне и тачне информације, па им и сада треба вјеровати – наглашава Каран.

Директор полиције Србије Владимир Ребић јуче је разговарао са представницима Еулекса и инсистирао на хитном укључивању Србије у истрагу убиства Ивановића.

– Очекујемо да увиђај буде извршен на професионалном нивоу, јер би у супротном истрага била отежана. Инсистирамо да Еулекс у најкраћем року укључи органе Србије у истрагу, што би омогућило да починиоци овог тешког кривичног дјела буду што прије приведени закону – истиче Ребић.

Абелард Тахири, „косовски министар правде“, међутим, тврди да није примљен захтјев Београда да буде укључен у истрагу, „нити томе има мјеста“.

– Косовске институције нису добиле никакав захтјев ни од српске владе ни од било кога другог у вези с укључењем у истрагу случаја убиства Ивановића… – тврди Тахири.

Србија неће одустати

Министар одбране Србије Александар Вулин истиче да је расвјетљавање убиства Ивановића најважнији национални и државни задатак.

– Ми не молимо никог да учествујемо у истрази, већ захтијевамо да се нашим органима доставе сви подаци. Уколико представници међународне заједнице нису у стању то да ураде, ако не могу да спроведу истрагу, онда нека читав случај препусте нама. Наши органи спремни су да одмах ураде свој посао. Ријеч је о страшном злочину! Кад доживите да усред бијела дана у центру града буде убијен политичар, онда морате да будете узнемирени – поручује Вулин.

kremlin.rs/ informer.rs