Путин жели стабилизацију у региону

765-430-baba4b8d97ee30f56db7b52a4439c9b6

МОСКВА │ У Москви су синоћ разговарали председник Русије Владимир Путин и Републике Српске Милорад Додик који је рекао да је састанак био веома успешан и да је руски председник изаразио подршку стабилизацији у региону.

Путин је упознат са дешавањима у вези са референдумом у РС и пожелео је да се све одвије мирно, рекао је Додик после састанка за РТС.

На званичном сајту руског председника објављено је да је разговарано о ситуацији на Балкану и разлицитим медународним питањима.

„Ја сам председника упознао са развојем ситуације у БиХ и РС. Он је указао на потребу оцувања мира и пожелео добро свим људима на том простору“, рекао је Додик.

Према Додиковим рецима, Русија је заинтересована за стабилност и мир и даће свој допринос у том погледу.

„Наравно да је председник упознат и са дешавањима везано за референдум који се одржава. Пожелео је да све прође у најбољем могућем реду и да се развој ситуације настави мирно“, рекао је Додик за РТС.

„Председник Путин изразио је подршку стабилизацији у региону, подршку Дејтонском мировном споразуму, пожелео напредак и БиХ и Републици Српској и у том погледу изразио уверење да Руска Федерација својим односом доприноси стабилизацији и укупном добром стању ствари“, рекао је Додик додајући да је разговор прошао у најбољој могућој атмосфери, пренела је РТРС.

„Ово је била прилика да председника Руске Федерације упознам о развоју политичке ситуације у БиХ и да искажем своје мишљење о томе, посебно указујући на чињеницу да је у БиХ и после 20 година високи представник, да су у Уставном суду БиХ и даље три странца која доминантно одлучују, те да се и у другим институцијама исто тако одржавају странци“, додао је Додик, навео је РТРС.

Како је пренео Спутњик, Путин и Додик разговарали су у Кремљу о економској сарадњи, безбедносној ситуацији на Балкану и борби против тероризма, као и о предстојећем референдуму у Републици Српској и предстојећим локалним изборима.

„што се тице референдума, ту није било неких посебних разговора, осим констатације да је то право народа“, рекао је Додик за Спутњик, након састанка са Путином.

Он је навео и да ће грађани Републике Српске који живе у Русији имати могућност да се изјасне на референдуму у Москви и на још неколико гласацких места у Русији.

Састанку су присуствовали помоћник руског председника Јуриј Ушаком и шеф представништава Републике Српске у Москви Душко Перовић.

Танјуг