Путинов план: Отети Србију од ЕУ

putin merkel

Русија је одлучна да искористи мигрантску кризу која разједа ЕУ да би повећала утицај у Србији до опасне тачке у којој за Србију не би било повратка на европски пут.
Проевропске снаге у Србији се жале на приступ ЕУ који у српској јавности ствара перцепцију сталног условљавања.

То су сазнања до којих је Блиц дошао од неколико добро обавештених дипломатских извора у Москви, Бриселу и Београду.

У том светлу извор Блица из Москве оцењује јучерашњу неочекивану изјаву руског премијера Дмитрија Медведева да Европска комисија тражи од Србије да одустане од споразума о зони слободне трговине.

„Руска дипломатија је, да тако кажем, нањушила крв. Ако (немачка канцеларка) Ангела Меркел каже да је ‘ЕУ у крхком стању’, а (висока представница ЕУ за спољну политику) Федерика Могерини да ЕУ прети распад ако не одговори на избегличку кризу, зар очекујете од Москве да седи скрштених руку? ЕУ се више не понаша као велесила и њени лидери одишу несигурношћу“, каже саговорник Блица.

Извор Блица из Владе Србије каже да проевропским снагама у Србији ситуацију отежава приступ ЕУ који у српској јавности ствара перцепцију сталног условљавања, као и поједини „нефер потези ЕУ“, као што је млака реакција на одлуку Приштине да суспендује Бриселски споразум. О томе је, иначе, јуче говорио и премијер Вучић.

„То вам је као кад наставница симпатише једно дете у школи, а друго баш и не. И то које симпатишу ижврља свашта по табли, а онда наставница казни обојицу или цео разред. Сви знају да Србија испуњава све своје обавезе, само један део Бриселског споразума није кренуо да се испуњава, а то је заједница српских општина“, рекао је Вучић.

Министар за трговину Расим Љајић тврди за Блиц да Србија не мора раскинути споразум о слободној трговини са Русијом.

„То је немогуће. Сви споразуми о слободној трговини, а Србија их има са Русијом, Белорусијом, Казахстаном и Турском, важе до тренутка док Србија не уђе у ЕУ“ , поручио је Љајић.

Аналитичар Дејан Вук Станковић изјавио је јуче да такав однос ЕУ отвара простор да се у Србији конституише став да треба заузети оштрији приступ према косовском питању, што онда и саму Владу Србије, која је у основи европски оријентисана, ставља у политичку медијску невољу.

Извор Блица из Москве каже да је јасна порука то што је Медведев “претећу тему” споразума о слободној трговини покренуо дан по повратку Вучића из посете Русији и разговора са Путином.
Раскидање споразума са Русијом за пет фабрика “Таркета” из Бачке Паланке значило би гашење 2.000 радних места.

„Све ове фабрике живе од извоза у Русију, па би стопирање слободне трговине значило и катанац на њихова врата“, оценио је за Блиц Никола Павичић, председник „Таркета“.

На састанцима у Москви Вучић је руској страни јасно поручио да Србија чврсто остаје на европском путу, мада се неће придружити санкцијама Русији. Он јесте изразио заинтересованост за набавку руског оружја, али по фер цени и без условљавања промене проевропског курса Србије – каже саговорник Блица.

Извор Блица из дипломатских кругова у Бриселу каже да су све слабости ЕУ – на које Русија сада игра – испливале током „шокантно неуспешног“ самита ЕУ о избеглицама, одржаном прошле недеље у Бриселу.

„Распад је блага реч. Словеначки и хрватски премијер су се свађали; бугарски је отворено рекао да га избеглице ‘не занимају’ и да не зна ни зашто је позван. А (мађарски премијер Виктор) Орбан је чак демонстративно читао новине за време састанка“, открива овај саговорник Блица.

Руски премијер Дмитриј Медведев изјавио је јуче да Европска комисија тражи од Србије да одустане од споразума о зони слободне трговине који су закључиле владе Русије и Југославије 28. августа 2000. године.

Медведев је, како преноси Тасс, рекао да је о немогућности истовременог учествовања у две зоне слободне трговине разговарао са премијером Србије Александром Вучићем.

„Сада када се Србија спрема да ступи у ЕУ, ЕК тражи да се од тог споразума одустане. Наше бојазни су у потпуности основане“, рекао је Медведев.

Медведев је подсетио Украјину и Молдавију на немогућност истовременог учествовања у зонама слободне трговине ЕУ и Заједнице независних држава, указујући на то да се појављује претња реекспорта робе из европских земаља као украјинске и молдавске.

За ублажавање те претње, како је навео, Русија ће спроводити одређене заштитне мере.
Извор: Блиц