Радикални исламисти обучавају се код Гацка!

20160613191013_374143

ГАЦКО│ Радикални исламисти љетос су се, готово свакодневно, обучавали у гађању из пиштоља на планинском подручју Зеленгоре, које територијално највећим дијелом припада општини Гацко. То се, такође, наводи у повјерљивој документацији бх. безбједносних служби, чије дијелове су „Независне“ објављивале протеклих седмица, а наставак слиједи у наредном периоду.

„Уочено је да бошњачке радикалне групе на Зеленгору долазе најсавременијим теренским возилима, односно џиповима, правцем Сарајево – Трново – Рогој – Миљевина – Тјентиште – Чемерно, одакле скрећу на Зеленгору“, наводи се у документацији. Полицијске агенције информације добијају од извора који често обилази номаде на Зеленгори, а који им је открио да су на ту планину прошле године, и то од половине јуна, свакодневно долазили радикални исламисти обучени углавном у црне униформе, а на ногама су имали чизме.

„Има их и с брадама и голобрадих, а наоружани су пиштољима разних модела, с тим што се не искључује да имају и дуге цијеви, али досад није уочено да их користе. Ове групе исламиста изводе гађања из пиштоља, а дневно их зна бити и више од стотину“, рекао је полицијски извор. На Зеленгори су, иначе, изграђени бројни стамбени објекти у планинском стилу, у којим је већи број исламиста остајао на преноћишту, док је дио предвече одлазио у Сарајево. „Сутрадан се понављају исте активности, с тим што с групом из претходних дана долази нових 30 до 40 лица, која изводе гађање“, наведено је у документацији која је у посједу „Независних“. Познато је да на Зеленгору током љетних мјесеци Срби из Гацка и Билеће изгоне стоку на испашу, а судећи по оперативним информацијама, ни они, ни локално становништво, засад нису угрожени.

„Они немају никаквих проблема с исламистима, тврди наш извор“, наведено је у документацији бх. безбједносних служби. Ипак, да опрез никад није на одмет свједочи и јасан закључак полицијских агенција.

„Цијенимо да је неопходно контролисати територију Зеленгоре копном и из ваздуха, остварујући контролу кретања теренских возила поменутом комуникацијом“, закључује се у документацији.

Независне новине