Рађи обећала борбу против корупције и мафије у Риму

radji

РИМ │ Новоизабрана градоначелница Рима Вирџинија Рађи, која данас преузима дужност, обећала је оштру борбу против мафије и корупције у италијанској престоници која је пред банкротом.

„Почећемо са смањењем великих свота новца које град расипа, а сматрамо да можемо да уштедимо око 1,2 милијарде евра сваке године. Тај новац мора да се троши рационалније и уложи у јавне услуге“, рекла је Рађи у интервјуу за Јуроњуз, преноси АФП.

Рађи, која је победила као кандидат популистичког Покрета пет звезда, рекла је да ће радити у интересу Рима и његових грађана те да исти приступ очекује и од премијера Матеа Ренција, али и других институција.

Осим финансијских проблема у престоници, нову градоначелницу очекује и борба против мафије и корупције.

На питање како намерава да искорени корупцију имајући у виду да су се појавили наводи о умешаности градских челника у организовани криминал, Рађи је обећала доследну примену закона у јавним набавкама.

Такође је најавила блиску сарадњу са Националном агенцијом за борбу против корупције која је недавно испитивала 1.500 уговора које је потписао град и пронашла да је 90 одсто њих урађено мимо процеса.

Након Париза и Мадрида, Рим је трећа европска престоница којом управља жена.

Танјуг