Радови на тунелу испод Билеће теку спорије од очекиваног

БИЛЕЋА │ Прије нешто више од годину дана, почео је ископ одводног тунела испод Билеће. Радови се одвијају спорије, у односу на првобитне рокове, а разлог за то су, тврде извођачи, бројне подземне јаме и каверне, и специфичност самог објекта. За нешто више од годину дана, прокопана је једна трећина, од 1.816 метара укупне дужине, и чини саставни дио система „Горњих хоризоната“.

Висина терена изнад тунела, са улазне стране, често не прелази седам до десет метара. С обзиром на то да се материјал ископава минирањем испод имања, дневно напредовање је плански умањено.

Прије 15 дана, и поред ниских температура, а да би завршили изградњу до краја године, започели су интензивни радови и са улазне стране тунела.

До сада је ископано 605 метара, с улазне стране 40 и са излазне стране 565 метара. С обзиром на то да ће служити само за превођење плавних вода из Билећког поља у хидроакумулацију „Билећа“, профил тунела нешто је већи од три метра.

„То за Хидроелектране на Требишњици значи сигурност у раду, без тих притисака са горњих хоризоната добиће се нови дотоци у акумулацију“, објаснио је Ведран Фуртула, руководилац сектора инвестиционе изградње ЗП Хидроелектране на Требишњици а.д.

Изградња око два километра доводних канала, који ће служити и за наводњавање, није почела због неријешених имовинско-правних односа. Цијели пројекат, за који је водопривредна сагласност добијена прије више од 30 година, вриједан је 7,6 милиона марака и потпуно га финансира предузеће „Хидроелектране на Требишњици“.

РТРС