Rama: Pomjeranje datuma nije bilo odbijanje posjete

rama

TIRANA | Premijer Albanije Edi Rama rekao da pomeranje datuma njegove posete Beogradu „nije bilo odbijanje“ i da su se on i predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić, posle dugog telefonskog razgovora, usaglasali da termin posete bude 10. novembra.
Edi Rama je u intervjuu nemačkom listu Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) rekao da to nije bilo odbijanje, komentarišući odluku da, umesto u sredu, 22. oktobra, on dođe u posetu Beogradu 10. novembra, kao prvi premijer Albanije u poslednjih 68 godina, prenosi Tanjug.
Edi-Rama.jpg
„Sigurno je da postoje teškoće, ali postoji i dobra volјa da se one prevaziđu. Ono što se dogodilo posle fudbalske utakmice u Beogradu pokazalo je koliko je labilan mir u našem regionu i koliko je lako vratiti se starim navikama. Sto godina posle početka Prvog svetskog rata mi na Balkanu prvi put u našoj zajedničkoj istoriji doživlјavamo da ne postoje ozbilјni konflikti, a to je mnogo važnije nego sukobi tokom jedne fudbalske utakmice“, istakao je Rama za FAZ.
Na ocenu lista da su proteklih sedmica podmetani požari u objektima u vlasništvu Albanaca u Srbiji i u Crnoj Gori i pitanje da li bi trebalo racunati sa dalјom eskalacijom situacije, Rama je odgovorio da „ono što se dogodilo na stadionu u Beogradu kada je 30.000 gledalaca horski vikalo ‘ubij Albanca’, i ono što se posle toga dešavalo brojnim albanskim građanima u Srbiji, pokazuje koliko je teško osigurati postignuti mir“.
Rama je, takođe, rekao da je „duboko zahvalan nemačkom kancelaru Angeli Merkel, jer je prva shvatila koliko je za Evropu važan mir na Balkanu“.
Na pitanje kakav je stav albanske vlade prema velikoalbanskom nacionalizmu, Rama tvrdi da to nije vladin „projekat“, već kaže da je to „prastari strah Srbije“. On takođe kaže da „nije tačno da jačaju velikoalbanske stranke“.
„‘Velika Albanija’ nije naš projekat, baš kao ni komadić tkanine sa albanskim simbolima, sa našom zastavom ili zastavom bilo koje druge Albanije, koji je leteo iznad beogradskog stadiona, a što smo, navodno, mi isplanirali“, rekao je Rama.
Naš stvarni projekt je velika Evropa, a ne ‘velika Albanija'“, rekao je albanski premijer u intervjuu za FAZ, koji prenosi nemački radio „Dojče vele“.
On takođe smatra da je ‘velika Albanija’ „mit koji održavaju oni koji taj mit žele da koriste protiv Albanaca“, i kaže da „Albanci u Albaniji, na Kosovu, u Makedoniji, u Srbiji, u Crnoj Gori, u Grčkoj nikada nisu bili problem za druge, već su, naprotiv, uvek nastojali da drugi ne budu problem za njih, da ih ne proteruju, da ih ne marginaliziraju ili diskriminišu na etničkoj osnovi“.
RTS