Raspakivanje „Dejtona“ opasno po Srpsku

336056_1

BIJELJINA | Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora o formiranju četiri federalne jedinice je raspakivanje Dejtonskog sporazuma što je veoma opasno za Republiku Srpsku, istakli su gostujući u emisiji „Izazovi“ BN televizije poslanici SDS-a i NDP-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH. Podrška potpredsjednika SNSD-a deklaraciji HNS-a je nacionalna izdaja, ocijenila je poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević.

Ne treba zaboraviti da je lider HDZ-a BiH Dragan Čović nakon Prudskog sporazuma, kada se zalagao za 4 federalne jedinice otvoreno rekao – Ne mislite valjda da ćemo dijeliti pola Bosne i Hercegovine, ukazala je Pandurevićeva.

Sada pozivanjem na Međunarodnu konferenciju to je direktan atak na sadašnje ustavno uređenje BiH, udar na najviše interese Republike Srpske, a to je očuvanje dvoentitetskog uređenja i Dejtonskog sporazuma, istakla je Pandurevićeva.

„Svako otvaranje Dejtonskog mirovnog sporazuma mijenja način glasanja u Parlamentu BiH, jer više nemate dva entiteta i sadašnji način glasanja, tako da čitav jedan sistem se u tom slučaju mora mijenjati. Zašto bi mi stavljali na kocku interes Republike Srpske?“ smatra Pandurevićeva.

Činjenica je da hrvatskog člana Predsjedništva treba da biraju legitimni hrvatski predstavnici i tu nije ništa sporno, kaže Pandurevićeva.

„Ali ja ne mogu da shvatim da ovakav čovjek, kako tvrdi predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik, da će braniti interese Srpske bolje od srpskog člana Predsjedništva Mladena Ivanića, da li je ovo odbrana interesa Republike Srpske? A SNSD je delegirao gospođu Tešanović da da podršku sazivanju Međunarodne konferencije o promjeni Djetonskog sporazuma, što je nacionalna izdaja SNSD-a“, tvrdi Pandirevićeva.

Bilo kakvo raspakivanje „Dejtona“ se ne može dogoditi sa dobrim završetkom za Republiku Srpsku, ukazao je poslanik NDP-a Momčilo Novaković.

„U potpunosti mijenja način izbora izvršnih tijela u Republici Srpskoj. Nije moguće da ovakva deklaracija dobije podršku ni SDS-a ni NDP-a, ali, ja se nadam, i drugih srpskih partija u Srpskoj“, rekao je Novaković.

Poslanik SDS-a Đorđo Krčmar je ukazao da je neprihvatljiv nedolazak poslanika SNSD-a u emisiju BN TV i da zajednički građanima iznesu stav da nema prekrajanja Ustava BiH. On je ukazao da shvata borbu Hrvata za ravnopravan tretman, ali da li iko postavlja pitanje položaja i konstitutivnosti Srba u Federaciji.

Ne treba zaboraviti da su garant Dejtonskog sporazuma i međunardna zajednica, Srbija i Hrvatska i i da se ne može tako lako ići u prekrajanje uređenja BiH, istakao je Krčmar.

BN TV