Референдум остао без подршке Србије

111

БЕОГРАД │ Председник и премијер Србије разговарали са званичницима Републике Српске. Нису им пружили подршку око референдума, али нису хтели ни да утичу на њихов став.

То се наводи у изјави до које је дошао Б92 након састанка у Председништву, које је након сат и по времена разговора напустио премијер Вучић.

Како се наводи, државни врх Србије ни на који начин није пружио подршку, али није хтео ни да утиче на промене ставова легално изабраних носилаца власти у Републици Српској.

Србија ће упркос различитим виђењима наставити да подржава Републику Српску и њене грађане. Србија поштује интегритет Босне и Херцеговине, али и интегритет ентитета Републике Српске“, порука је српске стране.

Састанак председника Томислава Николића и премијера Вучића трајао је од 14:30 до 16 часова, а одржан је због ситуације настале пошто је Управни одбор Савета за примену мира у БиХ позвао власти Републике Српске да одустану од референдума о Дану Републике Српске.

На састанку су били члан Председништва БиХ Младен Иванић, председник Републике Српске Милорад Додик, председница Владе РС Жељка Цвијановић и председник Српске демократске странке Младен Босић.

Српски премијер рекао је раније да не види сврху овог састанка, уз оцену да су политички лидери у Српској „већ унапред донели своје одлуке“.

Управни одбор Савета за примену мира у БиХ позвао је у уторак РС да не одржи референдум о Дану Републике 9. јануару и поручио да неће толерисати било какво кршење Дејтонског споразума, укључујући и покушаје отцепљења.

Са ставом Савета није сагласна Русија.

Референдум о Дану Републике Српске најављен је за 25. септембар.

Извор: Бета