Регулацијом Ћатовића крака – до простора за нову урбану зону

ТРЕБИЊЕ │ Хидроелектране на Требишњици финансираће радове на уређењу Ћатовића крака – који ће омогућити заштиту подручја Отока од плавних вода и створити услове да се на овом простору формира нова урбана зона града.

Повећањем пропусног профила крака и изградњом заштитних објеката у приобаљу биће омогућени и додатни протоци од око 600 кубних метара у секунди кроз овај ријечни рукавац.

Илија Таминџија, извршни директор за производњу и техничке послове у Хидроелетранама на Требишњици, за Радио Требиње појашњава да је уз регулационе радове у кориту и формирање насипа на десној обали крака, пројектом планирана и изградња зида дуж лијеве обале, са степеницама за прилаз кориту и рампама за силазак машина за чишћење крака, али и шеталишне стазе уз зид, са инсталацијом расвјете цијелом трасом шеталишта.

Уређење Ћатовића крака коштаће 2,15 милиона КМ, а радови ће обухватити 1.250 дужних метара прибаља.

Таминџија додаје да су радови на уређењу Ћатовића крака дио ширег пројекта повећања пропусне моћи ријеке Требишњице кроз урбани дио града, с циљем смањења ризика од поплава.

„Завршетком свих регулационих радова на ријеци Требишњици бићемо у могућности да урбанизујемо ‘острво’ између ријеке Требишњице и Ћатовића крака, што је заиста  атрактивна локација на подручју нашег града“, истиче Таминџија.

Извођач радова је „Херц градња“ д.о.о. Билећа а рок за завршетак је двије године.

Радови на Ћатовића краку почињу чим то омогуће хидролошки услови, односно са мањим протицајима ријеке Требишњице, напомиње Таминџија.

Р.С.