РЕРС смањује буџет и плате за пет одсто

376461_1

ТРЕБИЊЕ/БАЊАЛУКА │ Плате запослених у Регулаторној комисији за енергетику РС биће смањене за пет одсто, а нови буџет Комисије, који је у припреми, биће мањи за око 100.000 КМ у односу на раније предложени, који је скинут са дневног реда посљедње сједнице Народне скупштине РС.

Првобитно предложени буџет је, на приједлог предсједника РЕРС-а Владислав Владичића, скинут са дневног реда сједнице НСРС и то након што је КАПИТАЛ објавио да РЕРС планира ове године на зараде и накнаде потрошити скоро два милиона КМ или око 71.000 КМ више у односу на прошлу годину.

„Буџет Регулаторне комисије за енергетику РС за 2016. годину је још увијек у припреми. Планирано је смањење плата за пет одсто. Средства планирана за плате у овој години се неће увећавати у односу на износ који је планиран за те намјене у буџету за 2015. годину, иако имамо три запослена више у 2016. години“, казали су у РЕРС-у.

Буџетом Комисије за 2015. годину била су планирана издвајања за бруто зараде и накнаде зарада од 1,92 милијарди КМ.

Истакли су да су највеће уштеде планирали управо на платама и на материјалним трошковима.

„У односу на раније предложени буџет за 2016, сада је предвиђено умањење буџета у износу од око 100 000 КМ“, рекли су у Комсији.

„До повећања просјечне нето зараде у јануару 2016. године, у односу на децембар 2015. када је износила 1.773 КМ, је дошло због тога што су четири члана Регулаторне комисије преузела дужност половином децембра 2015. док је њихова прва пуна исплаћена зарада била за јануар“, појаснили су у Комисији.

Чланови Комисије прошле године су доспјели у жижу јавности након што су повукли одлуку о поскупљењу струје у РС коју су сами донијели. Струја у Српској је требало да поскупи од 1. јула 2015., али су, због огромног негодовања у јавности и након што је утврђено да је већини од укупно пет чланова Комисије истекао мандат, они сами повукли своју одлуку.

Након тога су именовани нови чланови Комсије, а бивши предсједник Миленко Чокорило и два члана Комисије, којима је истекао мандат, распоређени су на друга радна мјеста у овој институцији.

Капитал