Rijeka ne ugrožava priobalje, ljubomirska brda bez struje

trebisnjica-1
TREBINJE | Obilna kiša na jugu Hercegovine za sada ne uzrokuje veće probleme sa poplavama.
Kako saznajemo u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Trebinje, zabilježene su svega dvije intervencije na ispumpavanju vode u porodičnim kućama u naseljima Vinogradi i Aleksina međa.
Od sinoć do mjerenja u 13 časova u Trebinju je palo 98 litara kiše po metru kvadratnom, a ispuštanje vode na brani Gorica sa 45 povećano je na 195 kubnih metara u sekundi.

Radoslav Prelo, načelnik Područne jedinice Trebinje Republičke uprave civilne zaštite RS, za radiotrebinje.com kaže da aktuelni protok kroz grad ne može da ugrozi priobalje.

prelo
„To je protok koji još može da primi korito rijeke Trebišnjice. Pratimo kritične tačke u gradskom priobalju rijeke i nizvodno u Popovom polju, gdje je redovno najkritičnije selo Orašje. Za sada nema nikakvih problema sa izlijevanjem vode, niti ih pri ovom protoku može biti“, ističe Prelo.
On je dodao da pri ovim količinama padavina opasnost najviše prijeti od izlijevanja podzemnih i oborinskih voda u Petrovom polju.
„Za očekivat je da se to desi. Ako ih bude, ekipe i sredstva civilne zaštite blagovremeno će reagovati“, ističe Prelo.
Prelo napominje da meteorolozi za sutra najavljuju kišu znatno slabijeg intenziteta, a za vikend i potpuni prestanak padavina. „Dakle, ovo je najkritičniji dan, ako on prođe bez većih problema, narednih dana ih svakako neće biti.“

Nema struje na ljubomirskim brdima
Zbog kvara na desetokilovoltnom dalekovodu Lastva-Ljubomir, bez snabdijevanja električnom energijom su sela Vlaška, Poljana, Krivodo, Matijevina, Pijavice, Šćenica i Morče, saznajamo u Dispečerskom centru „Elektro-Hercegovine“.
Mutnoća pitke vode iz gradskog vodovoda je na gornjoj dozvoljenoj granici, pa iz Vodovoda potrošačima savjetuju preventivno prokuvavanje vode, dok se vremenske prilike ne stabilizuju.
R.S.