Ријеке у Тутину, Сјеници и Новом Пазару се повлаче; У Прокупљу ванредна ситуација

090900

Ријеке у Тутину, Сјеници и Новом Пазару које су се излиле због обилиних падавани повлаче се у корита, а ситуација се током вечери стабилизовала и у Крушевцу.

Због пораста ријеке Топлице, у Прокупљу је проглашена ванредна ситуација, пренио је РТС.

Штаб за ванредне ситуација општине Параћин због најављених обилних падавина наложио је од синоћ па до 10. новембра приправност јавних комуналних предузећа, дежурства комуналних инспектора и полиције на овом подручју.

„Усљед упозорења РХМЗ, да се наредних дана очекују обилне падавине, усљед којих је могућ пораст водостаја на појединим бујичним водотоцима и ријекама са њиховим притокама, међу којима је и Црница, наложена је приправност и стручних служби и подизање оперативних и превентивних мјера“, наведено је у саопштењу са сједнице Штаба.

Параћин је у мају 2014. године доживио катастрофалну поплаву, изливањем ријеке Црнице, а Свилајнац реке Ресаве.

Према извештају РХМЗ Црница и Ресава су „у умјерном и већем порасту са достизањем границе редовне одбране од поплава“.

Велика Морава кроз Поморавље је „у већем порасту“.

Воде на улицама Тутина више нема, сада се отклања шетета коју је поплава направила. Током дана је евакуисано четрнаесторо људи.

Ријека Видрењак је поплавила школе, обданишта и цијелу индустријску зону, а штета још није процијењена. Мјештани су синоћ могли да прођу улицама Тутина, које су током дана биле под водом.

Ријеке се повлаче и из Сјенице и Новог Пазара, али у том граду вода тренутно није за пиће.

У Тутину су узорци воде за пиће послати на анализу.

Због најављеног новог таласа падавина, Кризни штаб и ноћас дежура.

„Што се тиче ангажоване механизације, она је и даље на терену, и даље смо у приправности, иако се вода повлачи у корито“, рекао је члан Кризног штаба у Тутину Рахман Фекић.

И у Крушевцу се ситуација смирила.

У своја корита вратиле су се Расина, Западна Морава и Рибарска ријека која се јуче ујутру излила.

Већина одрона на путу ка Копаонику од Бруса и Јошаничке Бање је уклоњена. Ипак, и крушевачки Кризни штаб ће ноћас бити у приправности.

 

Због пораста ријеке Топлице, у Прокупљу је проглашена ванредна ситуација. Због најављених падавина током ноћи могућ је и пораст водостаја реке Лим код Пријепоља.

Горан Посркача из Штаба за ванредне ситуације у Пријепољу рекао је да Лим стагнира, тако да се не очекују никакве драматичне ситуације током ноћи, пренио је РТС.

ТАНЈУГ