Рим добио прву градоначелницу

765-574-f5dbb9d239aca4a4e98a5b151933eb38

 

РИМ I Рим је синоћ, судећи према првим резултатима излазних анкета другог круга локалних избора, добио прву жену градоначелника – Вирџинију Рађи.

Према незваничним резултатима, Рађи је као кандидат популистичког Покрета пет звезда (М5С) добила 60 одсто гласова у односу на Роберта Ђакетиа из Демократске партије премијера Матеа Ренција, пренео је АФП.

Ови локални избори сматрају се тестом популарности Ренција.

Покрет М5С је основао комичар Бепе Грило.

Рађи, 37-годишња адвокатица и локални одборник, успела је да за само неколико месеци предизборне кампање изађе из анонимности и постане једно од најпознатијих лица италијанске политике.

Она је у првом кругу освојила 35,2 одсто гласова, оставивши иза себе кандидата Ренцијеве странке захваљујући кампањи у којој се залагала за укидање привилегија за званичнике и борбу против корупције.

Победа те фотогеничне бринете би представљала велики ударац за премијера Ренција, истичу аналитичари.

Ренцијева Демократска странка (ПД) је у првом кругу локалних избора, на којима се бирају градоначелници већих италијанских градова, претрпела неуспех.

Међу 126 градова у којима се одржава други круг избора, пошто ниједан кандидат у првом кругу није освојио потребних 50 одсто гласова, су четири највећа града у Италији.

Пажња је у највећој мери усмерена ка Риму, али и финансијској престоници Милану, као и трацидионалном упоришту ПД-а Торину.

Агенције