Романови: ДНK тест ријешио једну од највећих загонетки 20. вијека

20151111220535_335988
МОСKВА │ Руски научници објавили су у сриједу да је тест ДНK, спроведен на захтијев Руске православне цркве, потврдио аутентичност ексхумираних остатака Николаја II, последњег руског цара и његове супруге Александре.
Саопштење руских научника омогућиће да цијела фамилија Романов, коју су 1918. убили бољшевици, коначно буде сахрањена на истом мјесту, у катедрали у Санкт Петербургу.
Руска православна црква је 2000. канонизирала царску породицу, али је од посебне форензичке комисије затражила додатне доказе да се заиста ради о остацима цара и царице, као и Алексеја и Марије, двоје од петоро царске дјеце, чији су остаци пронађени накнадно.
Форензичари су у ту сврху у септембру ексхумирали остатке Николаја и Александре и узели узорке ДНK који претходно нису били анализирани. Узети узорци одговарали су претходним открићима и потврдили аутентичност, објавила је комисија.
„Ти узорци показали су хетероплазму – ријетку генетску мутацију која се показала и у претходним узорцима Николаја .“, саопштено је.
Николаја II, његову супругу, петоро њихове дјеце и служавке, убили су бољшевици 1918. у Екатеринбругу, а тијела су била закопана у шуми на Уралу.
Године 1991, тијела царског пара и три њихове кћери била су пренесена у Санкт Петербург, али су ексхумирана 1993. како би се потврдила њихова аутентичност.
Остаци Алексеја и Марије били су пронађени тек 2007, па је затражена допунска анализа.
Kомисија је најавила у сриједу да ће спровести још неке тестове како би извели „високо поуздан коначни закључак“.
У октобру је комисија најавила да ће у склопу исте истраге ексхумирати и остатке цара Александра III, Николајевог оца.
Независне новине