Русија ће помоћи Србији, ако Црна Гора уђе у НАТО

Потпредсједник руске Думе Петар Толстој рекао је да ће Русија помоћи Србији, ако Црна Гора уђе у НАТО, и неће је оставити саму.

„Ако Црна Гора уђе у НАТО, а Србија не уђе, онда ће Србија имати одређене проблеме с тачке гледишта безбједности. Илузија је да је Русија далеко од Србије. Врло је близу, кажем вам, одмах поред вас“, рекао је Толстој за „Политику“.

Он је навео да је Русија сада важан економски партнер Србије и додао да ће то бити и настављено.

„Видјећемо како ће се развијати ситуација са крупним пројектима, попут гасовода, који треба да прођу и преко Балкана. Ови пројекти имају будућност“, истакао је Толстој, додајући да ће Русија увијек поштовати избор српског народа ма какав био.

Толстој је рекао да нема доказа о било каквој руској инвазији на Балкан, како тврди Запад, те оцијенио да је економски стисак Запада присутан, али да становишта идеја, он је сваке године све слабији.

Уобразили су да су побједници и `Хладном рату`. Ако на вријеме не схвате да нису побиједили, онда ће њихов пораз бити потпун„, рекао је Толстој.

Толстој је за „Спутњик“ навео да Русија у уласку Црне Горе у НАТО види директну војну пријетњу и за себе и за своје савезнике, те да ће у том случају помагати Србији и неће дозволити униполарно јачање на Балкану.

Он је навео да Русија жали и са извјесном тугом гледа на оно што се дешава у Црној Гори, која ће, ако уђе у НАТО, бити сврстана у ред земаља које су на својој територији распоредиле америчке базе и радаре противракетне одбране /ПРО/.

Толстој је оцијенио да историјско пријатељство Русије са Србијом ништа не може да разруши и додао да би веома желио да Србија буде дио оне цивилизације коју представља Русија и да остане братска земља за Русију.

Што се тиче навода да је Русија послала терористе да убију лидера Црне Горе /Мила Ђукановића/, Толстој је рекао да је то „чиста представа, јефтина политичка забава за народ“ и да су то урадиле црногорске власти да би добиле изборе и мандат за даље увлачење Црне Горе у НАТО.

Говорећи о односу Запада према Русији, Толстој је рекао да је Русија била, јесте и биће велика сила и да неће уступити ни дјелић свог суверенитета ни за какве жеље западних партнера.

„То их, наравно, нервира“, рекао је он, оцијенишви да ЕУ данас личи на СССР пред распадом.

Наводећи да је Русија алтернатива западној цивилизацији, јер поштује међународно право, право малих држава које такође не желе да губе свој суверенитет, Толстој је додао да ће Запад и даље наметати своју демократију „томахавцима“ док не претрпи неки озбиљан пораз те додао да њиховом покушају да друге уче како да живе треба да дође крај.

Толстој је истакао да Русија нема илузија о америчком предсједнику Доналду Трампу, наводећи да је он прагматичан човјек, а са таквима је Русији увијек било лакше да ради, него с људима који су се бавили лицемјерном и лажном политиком.

„Буди наду то што Трамп признаје да свака држава има право да брани своје интересе, а не да ради само у интересу САД. Жеља да угурају све у месијанску мудрост глобалистичке демократије довела је, између осталог, и до бомбардовања Југославије„, рекао је Толстој.

Петар Толстој је праунук познатог руског писца Лава Толстоја.

Агенције