Руска јела у јапанским школама

093351

Школе у јапанском граду Нагатоу укључиле су у своје јеловнике руска јела поводом посјете предсједника Русије Владимира Путина тој далекоисточној земљи.

Све основне и средње школе у граду Нагатоу у префектури Јамагути служе својим ученицима традиционална руска јела као што су боршч и пирошке поводом много очекиваног сусрета јапанског премијера Шинза Абеа и руског предсједника Владимира Путина.

Локални ресторани одлучили су да изненаде своје муштерије још једним јелом руске кухиње – шашликом (врста роштиља). Док су чекали да почне састанак новинари су послужени вафловима са зеленим чајем и традиционалном јапанском посластицом направљеном од мандарина и пиринчаног брашна.

Јапански ђаци су такође за новинаре припремили слану кафу и испекли руски хљеб.

– Никада до сада у историји нашег града није се десио тако велики догађај – рекао је новинарима портпарол градских власти Масаки Мураками.

Градске власти пажљиво су припремиле састанак. На улицама Нагатоа, дуж којих су постављени транспаренти на руском језику, становници су дочекали Владимира Путина машући руским заставама.

Штавише, градске власти одлучиле су да направи веб-сајт на руском. У цијелој префектури нашли су само једну особу која говори тај језик, али која је била вољна да помогне, рекао је представник града.

Спутњик