Са Чесима о донацији за зубачки водовод: До краја године студија изводљивости

luka-petrovic2

ТРЕБИЊЕ │ Градоначелник Требиња Лука Петровић разговарао је данас са делегацијом Амбасаде Чешке Републике у БиХ о реализацији наредне фазе система водонабдијевања на Зупцима, за шта би средства требало да донира чешка влада.

Новац Чешке Републике, како је појаснио градоначелник Петровић, требало би да финансира изградњу примарне вододистрибутивне инфраструктуре до зубачких села Орашје, Турменти, Коњско и Богојевић село, чиме би и овај дио Зубаца добио воду за наводњавање обрадивих површина, али и техничку воду за домаћинства.

Процијењена вриједност пројекта, како је рекао, износи 2.110.000 КМ, а дефинитивна потврда о висини донације која ће бити одобрена за ову намјену из чешке владе требало би да стигне по комплетирању припремне документације.

„Они не могу да одобре средства док не буду имали студију изводљивости. И ми смо се обавезали да ћемо им доставити студију изводљивости до нове године, те да ћемо им урадити идејни пројекат система“, рекао је Петровић за Радио Требиње након састанка.

Он је додао да је за ту намјену формиран и стручни тим Града Требиња, да предстоје послови на утврђивању броја садашњих и потенцијални корисника воде, те укупних површина које се обрађују и оних у јавном власништву која ће се моћи дати у закуп.

Мислим да ћемо на вријеме изаћи донаторима у сусрет са свим параметима који им буду потребни. Поручили смо да ће градска администрација отклонити све евентуалне препреке и недостатке како би пројекат био успјешно реализован“, рекао је градоначелник Петровић за Радио Требиње.

Р.С.