Са рачуна „Жељезница“ испарили милиони

373432_1
БАЊАЛУКА │ Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске.

„Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања“, наводи ПДП у саопштењу.

ПДП оштро осуђује понашање Владе Републике Српске и руководства „Жељезница Републике Српске“ за незаконито и неодговорно управљање јавним предузећем које је у дубиози од 230 милиона КМ.

„Подсјећамо да је 2006. године на рачунима Жељезница Републике Српске било 60 милиона КМ, а да је резултат десетогодишњег управљања дубиоза од 230 милиона КМ“, наводи ПДП.

Данас том предузећу пријети стечај због лошег финансијског стања. На наплату су стигле тужбе радника због обустављања исплате регреса и умањеног износа за топли оброк. Чак су и сами признали, и директор „Жељезница“ и министар саобраћа и веза Републке Српске, да ће рачун „Жељезница Републике Српске“ бити блокиран ако радници не одустану од тужби.

Судске пресуде очекује 1.720 радника. Укупан износ који би ова фирма могла платити је око двадесет милиона КМ! За седам правоснажних пресуда „Жељезнице“ су већ дужне око 582.000 марака. Због тих пресуда Жељезнице не могу продавати ни регистровати службена возила која су предмет заплијене, наводи ПДП у саопштењу.

Евидентно је да је ова власт, осим криминала и корупције у овом предузећу, себи допустила и да крши Закон о раду и Општи колективни уговор. До које мјере је власт лицемјерна говори и чињеница да су руководство „Жељезница“ и ресорни министар позвали раднике „да одустану од тужби“. Менаџмент је, осим неспособности да води предузеће, овим показао ароганцију и бахатост.

штетним уговорима, финасијским малверзацијама и непотребним страначким запошљавањима оштећене су „Жељезнице Републике Српске“, чиме је нанесена огромна штета Републици Српској.

Осовина СНСД, ДНС и СП која је довела до дубиозе треба бити предмет истраге и кривичног гоњења!

ПДП у свом саопштењу позива истражне органе да се укључе у истрагу и процесуирају незаконитости у „Жељезницама Републике Српске“, које је утврдила и Главна служба за ревизију Републике Српске.

Откако је владајућа коалиција преузела „Жељезнице“ дуг се констатно повећавао, уз додатна задужења која су служила да замажу очи јавности.

Из ревизорског извјештаја за ово предузеће слиједи логично питање – зашто „Жељезнице Републике Српске“ нису измиривале своје обавезе по ино-кредитима у току 2008, 2009. и 2010. године, у износу од 12.287.083 КМ, за шта су средства намирена из буџета?“, питају у ПДП-у.

Само у овом периоду, како наводе ревизори, „Жељезнице Републике Српске“ су дуговале буџету Српске са 31. децембром 2010. године 15.040.264 КМ.

Партија демократског прогреса пита – да ли ће ико сносити одговорност за овакво стање?!

Партија демократског прогреса