САД још трагају за извором звука који убија

Љекари који третирају раднике америчке амбасаде у Хавани, жртве наводног звучног напада, открили су абнормалности на њиховим мозговима док су трагали за објашњењем симптома који укључују оштећење вида, слуха, равнотеже и памћења.

У августу је објављено да је група америчких дипломата у Хавани повређена у бизарном инциденту. У питању је 24 дипломата и њихових супружника, који су се разбољели крајем 2016. године у својим кућама и касније и у неким од хотела. Дипломатама, иначе радницима Стејт департмента, оштећен је слух и претрпели су друге симптоме у наводном нападу соничним оружјем.

Истражитељи су до сада утврдили да је звук који су пацијенти најчешће пријавили био висок, али је неколико дипломатапријавило и низак звук. Осим трога, звук није погодио неке иако су били у непосредној близини обољелих. Према свједочењима, звук су понекад пратиле вибрације а највише погођени пацијенти одмах су знали да нешто утиче на њихова тијела.

Љекари не знају какве ће бити дуготрајне медицинске посљедице и очекују да ће епидемиолози, који прате шеме болести у популацији, доживотно надгледати 24 обољела Американаца.

Овај случај је бацио америчке медицинске кругове на неистражену територију. Љекари третирају симпотоме нове, досад невиђене болести. Након низа тестова и терапија развијају су први протоколи за праћење пацијената и идентификацију најбољих третмана, док се ФБИ бори да идентификује метод и мотив напада.

Блиц