САД: Са Пјонгјангом све опције на столу

ВАШИНГТОН │ САД су данас саопштиле да су „све опције на столу“ за рјешавање проблема са Сјеверном Корејом и одбациле сугестију Кине за „двоструку суспензију“ америчко-јужнокорејских вјежби и ракетних и нуклеарних проба Пјонгјанга.

„Нисмо суочени са рационалном особом“, рекла је амерички амбасадор у УН Ники Хејли о сјевернокорејском лидеру Ким Џонг Уну након што је Савјет безбједности разговарао о лансирању четири балистичка пројектила почетком седмице.

Она је рекла да је то „невјероватна, неодговорна арогантност која долази од Ким Џонг Уна“.

Хејли је навела да администрација америчког предсједника врши процјену на који начин ће рјешавати проблем са Сјеверном Корејом и да су „све опције на столу“.

Сјеверна Кореја је испалила пројектиле у море код обале Јапана као одговор на годишње америчко-јужнокорејске маневре, које Пјонгјанг сматра припремом за рат.

Кинески министар спољних послова нешто раније је изјавио да сјевернокорејске пробе и заједничке вјежбе у Јужној Кореји изазивају тензије попут „два воза која убрзавају и иду један ка другом“, сугеришући „двоструку суспензију“ која би омогућила да се све стране врате преговорима.

„Морамо да видимо неку врсту позитивне акције Сјеверне Кореје прије него што и можемо да их схватимо озбиљно“, казала је Хејлијева одговарајући на новинарско питање од приједлогу Пекинга.

Агенције