САД спремне да употребе нуклеарно оружје

Вашингтон ће да прошири своје нуклеарне способности и спремнији је да употријеби нуклеарно оружје, наводи се у најновијој Ревизији нуклеарне готовости , документу који је објављен данас и који представља нову политику у том домену.

У документу се препоручује оштрији приступ у сарадњи с Русијом у вези са ширењем нуклеарног оружја и позивају САД да се ухвате у коштац са „великим бројем различитих пријетњи“, коју представљају стране силе као што су Русија, Кина, Сјеверна Кореја и Иран.

Кључна промјена са постојеће политике нуклеарног оружја је проширење сценарија у коме се разматра нуклеарна опасност. У документу се наводе ненуклеарни напади који могу да буду основа за америчку одмазду нуклеарним оружјем.

Конвенционални напад који резултира масовним губицима или циља кључну инфраструктуру може да за посљедицу има нуклеарни одговор, наводи се у документ, јавља Раша тудеј.

Такође се сугерише много оштрији приступ сарадњи са Русијом у вези са ширењем нуклеарног оружја.

„Русија развија и распоређује нове нуклеарне бојеве главе и лансирне уређаје и наставиће да повећава капацитет испоруке у будућности“, наводи се у документу и додаје да је „забрињавајуће“ што Русија усваја војне стратегије које се ослањају на нуклеарну ескалацију.

Такође, у документу се позива на бољу сарадњу нуклеарних и ненуклеарних снага и унапређивање борбеног авиона Ф-35 тако да може да носи нуклеарне бомбе и ракете.

„Америчке снаге јачаће своје способности са циљем интегрисања нуклеарног и ненуклеарног војног планирања и операција“, наводи се у документу.

СРНА