Шаровић потврдио: Стопиран извоз млијека из БиХ у ЕУ

mlijeko

БЕЧ/САРАЈЕВО l Министар вањске трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић потврдио је да је једна од земаља чланица Европске уније (ЕУ) уложила жалбу на одлуку да се БиХ стави на листу земаља из које се дозвољава извоз млијека у земље ЕУ.

Из надлежног европског тијела које је упутило обавјештење о томе босанскохерцеговачкој Канцеларији за ветеринарство истакли су, међутим, да није пракса наводити о којој је земљи ријеч, појаснио је министар Шаровић који тренутно борави у Бечу, али је у контакту с бх. канцеларијом (за ветеринарство).

Надлежни европски комитет ће разматрати уложену жалбу 16. септембра а до тада, Босна и Херцеговина неће моћи извозити млијеко ни у једну земљу ЕУ, додао је Шаровић.

Он је ипак увјерен да ће жалба бити одбијена јер „све указује на то да су чињенице на нашој страни“.

Европска комисија жалбу би требало да разматра 16. септембра, до тада извоз је стопиран.

Калаба: Запрепаштени смо улагањем жалбе на извоз млијека из БиХ

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба изјавио је да су запрепаштени инормацијом да је једна од земаља чланица ЕУ уложила жалбу на извоз бх. млијека у земље Европске уније (ЕУ), који је од данас требао да почне.

Калаба је појаснио да су и из Мљекаре у Ливну обавијештени да им се суспендује извоз, те по тражењу објашњења добили информацију да је једна од чланица Европке уније уложила приговор на одлуку да се БиХ стави на листу земаља из које се дозвољава извоз млијека у земље ЕУ.

О том приговору ће се расправљати 16.септембра.

Калаба је подсјетио да су чланице ЕУ могле до 13.аугуста дати коментаре на листу извозника из БиХ, али да није било приговора све до данас, када је најављена прва пошиљка млијека из БиХ за ЕУ.

„Запрепаштени смо. Да се то десило у року када су чланице могле дати коментаре и када је статус листе био у расправи међу чланицама и да су рекли да једна чланица није дала пристанак, ми би то схватили. Али, на дан када крене извоз да се то деси, није нам јасно“, рекао је Калаба.

Сада треба сачекати, казао је, 16.септембар када ће се о томе расправљати.

Он је навео да се не може говорити која је чланица уложила жалбу, јер је то, како су им пренијели, „повјерљива информација“.

Калаба је додао да све ово наноси велику штету бх.произвођачима млијека.

По његовим информацијама пошиљка која је требало да крене из Ливна за ЕУ већ била и оцарињена.

Од данас четири мљекаре из БиХ требало је да несметано извозе млијеко и млијечне производе у земље Европске уније, те врше њихов провоз преко територије ЕУ на друга тржишта.

На тој листи су мљекаре “Милкос” Сарајево, Мљекара Ливно, затим “Меггле” Бихаћ и “Млијекопродукт” Козарска Дубица.
Независне