Савановић: До краја године регистар бораца одбрамбено–отаџбинског рата

БАЊАЛУКА │ Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да је у плану да Република Српска до краја ове године заврши регистар бораца протеклог одбрамбено–отаџбинског рата.

„Ми већ двије године радимо на дигитализацији података о учесницима одбрамбено-отаџбинског рата и планирамо крајем године да то завршимо с обзиром да треба ту да убацимо и медицинску документацију“, рекао је Савановић Срни.

Министар Савановић је појаснио да успостављање регистра бораца подразумијева да ће у сваком моменту из свих локалних заједница и сваког мјеста Републике Српске бити могуће доћи до података о броју учесника рата, борачким категоријама и рањенима.

„Практично ћемо имати њихов досије по питању болести, рањавања и евиденције у вези са категоризацијом бораца“, навео је Савановић.

Савановић је рекао да се у ресорном министарство води евиденција да је протеклом одбрамбено-отаџбинском рату учествовало око 215.670 људи.

Говорећи о захтјевима појединих удружења за измјене Закона о правима бораца у Републици Српској, Савановић је истакао да ресорно министарство тренутно није у могућности да иде на „распакивање“ овог закона.

„Умањења права борачке популације неће бити, а о неким другим садржајима у смислу законске регулативе која се може отворити ми тренутно нисмо спремни, јер свако отварање Закона подразумијева и стварање обавеза према буџету што не можемо издржати с обзиром на тренутно стање економије“, нагласио је Савановић.

Он је рекао да сви они који настоје да отварају то питање нису довољно упознати, не желе да буду упознати или је у питању чисти популизам који у јавности ствара нереалну слику и даје лажне наде тим људима са којима они причају.

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић сматра да би било добро и пожељно да Република Српска има регистар бораца који би као такав био доступан јавности.

„Регистар бораца био би добар из најмање једног разлога – свако би могао да има увид у њега и могао дати примједбу по основу категоризације и инвалидитета бораца“, рекао је Савчић Срни.

Савчић закључује да би објављивањем регистра бораца ревизија борачких права добила на замаху и значају, јер би се „прочистили учесници протеклог рата, односно борци од небораца“.

Он је подсјетио да је БОРС у више наврата инсиститрао да се регистар бораца у Републици Српској јавно објави, али да је увијек био одговор да је то у супротности са Законом о заштити личних података због чега и није био објављен.

РТРС