Селаковић: Опасне изјаве Изетбеговића

Генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић рекао је за РТС да интервју Бакира Изетбеговића, у којем је рекао да се нада да ће БиХ признати једнострано проглашену независност Косова, има велику тежину.

Истиче да је Вучић много уложио у односе са Бошњацима и да је увјерен да ће одговор Србије бити озбиљан и на линији одговорне политике.

Никола Селаковић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је Бакир Изетбеговић показао шта жели, осјећа и мисли.

Навео је да Изетбеговић с једне стране не признаје територијалјни интегритет Србије а с друге стране потеже сва средства за очување територијалног интегритета БиХ.

Селаковић је подсјетио и да се Изетбеговић, говорећи о Санџаку, на најтежи могући начин мијешао у унутрашња питања Србије заборављајући да унутрашње односе у Србији не уређује међународни споразум као што је Дејтонски.

Никола Селаковић је подсјетио да је предсједник Александар Вучић у свакој прилици истицао подршку територијалном интегритету БиХ, и онда када му то није доносило политичке поене и да је изражавао спремност да саслуша и разумије потребе бошњачког народа у БиХ и у Србији.

Генерални секретар предсједника се осврнуо и на изјаве Саше Јанковића Слободној Босни да Вучић ствара лажну кризу.

Указао је да се Вучић није ни огласио и да није дао ниједну изјаву поводом интервјуа Бакира Изетбеговића. Како је рекао, предсједник све то тешко подноси јер је много уложио у добре односе и у стварање повјерења између два народа па и са самим Бакиром Изетбеговићем.

Селаковић је указао да предсједника боли и лицемјерје међународне заједнице која има двоструке аршине када је у питању Србија.

„Оно што ја најопасније код овог интервјуа јесте што он говори о правој намјери једног од представника наших сусједа, да се не поштује територијални интегритет Србије“, рекао је Селаковић и додао да није важно да ли Изетбеговић то моће или не може да уради.

Поручио је да је увјерен да ће одговор Србије бити озбиљнији и на линији одговорне политике коју Србија води.

Поручио је да су Изетбеговићеве изјаве опасне и да би требало размислити о свему што је рекао. Додао је и да се нада да ће међународна заједница реаговати али је рекао да искрено не вјерује да ће се то догодити.

Никола Селаковић додаје да је хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић рекао јасно и принципијелно да неће призанти једнострано проглашену независност Косова и додао је да Србија такав став и однос умије да цијени.

У Србији јуче бурна реаговања на ову Изетбеговићеву изјаву.

РТС