SIPA hapsi zbog milionskih malverzacija

sipa
MOSTAR | U okviru policijske akcije „Gibraltar“ u toku su hapšenja devet osoba osumnjičenih za višemilionske malverzacije, među kojima su i direktori kompanije „Eronet“ Stipe Prlić i Zoran Bakula, direktor marketinga Televizije „Pink BiH“ Lajla Torlak i suvlasnik Alternativne televizije Darko Aleksić.
Osim njih, u toku su hapšenja i direktora marketinške agencije S.V.R.S.A Nevena Kulenovića, zatim Belme Kulenović, te direktori agencije „Mita“ Ejuba Kučuka i agencije „Fabrika“ Senada Zaimovića.
Iz Tužilaštva BiH navode da je riječ o osobama osumnjičenim za krivična djela organizovani kriminala, a u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, sklapanjem štetnih ugovora, poreskim utajama, pranjem novca i nezakonitim transakcijama u višemilionskim iznosima.
Finansijskim malverzacijama koje su predmet istrage, budžet BiH je oštećen za višemilionske iznose„, navodi se u saopštenju i dodaje da je Tužilaštvo BiH na otkrivanju i dokumentovanju počinjenih krivičnih djela ostvarilo međunarodnu saradnju sa policijom i pravosuđem drugih zemalja, prvenstveno Slovenije i Hrvatske.
U akciji „Gibraltar“, koja se provodi od ranih jutaršnjih časova po nalogu Tužilaštva BiH, više stotina pripadnika Agencije za istrage i zaštitu BiH i policijskih agencija, koje pružaju podršku, na terenu su izvršili hapšenja, pretrese na 17 lokacija i privođenja, usmjerena na devet osoba koje su meta ovih aktivnosti.
S obzirom da su aktivnosti u toku, Tužilaštvo BiH u ovom trenutku ne može dati više informacija za javnost i medije.
Ova aktivnost pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH i partnerskih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, radi uspostavljanja vladavine prava u BiH, u procesu približavanja evropskim integracijama„, navodi se u saopštenju.
U medijima se ranije spominjalo da se Prlić, Bakula i Kulenović sumnjiče da su preko kompanija na Gibraltaru izvlačili novca iz „Eroneta“.
U ovom slučaju ove godine istragu je vodilo i Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali se dogodio preokret, jer je Specijalno tužilaštvo Slovenije, koje je vršilo istragu protiv Prlića, Bakule i Kulenovića zbog pranja novca u slovenačkim bankama, preko Tužilaštva BiH zatražilo izjašnjavanje o tome da li će Kantonalno tužilaštvo u Mostaru preuzeti ovaj predmet ili pružiti pravnu pomoć.
Srna