SIPA uhapsila sudiju Suda BiH

334924_1
SARAJEVO | Po nalogu Tužilaštva BiH pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ uhapsili su sudiju u Apelacionom odjeljenju Suda BiH Azru Miletić, te lica protiv kojih se vodi postupak u Sudu BiH Ramu Brkića i Senada Šabića.
Miletićeva se sumnjiči za primanje dara ili drugih oblika koristi i kršenje zakona kao sudija, a Brkić i Šabić za davanje dara ili drugih oblika koristi, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati u svojojstvu osumnjičenih i donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane.
Iz Tužilaštva je saopšteno da javnosti za sada ne mogu davati više informacija.
Sud BiH saopštio je da je sudija ovog Suda Azra Miletić lišena slobode i odvedena u prostorije Sipe zbog sumnje da je počinila krivično djelo primanje mita i drugih oblika koristi, kao i kršenje zakona od strane sudije, što su „uznemirujuća saznanja“ koja „mogu poljuljati vjeru građana u pravosuđe“.
„Iako je riječ o osnovama sumnje, a ne i utvrđenoj krivici, odnosno o fazi postupka u kojoj vrijedi pretpostavka nevinosti osumnjičene, smatramo da postojeća situacija sama po sebi baca sjenu na ugled naše institucije“, saopšteno je iz Suda.
Sud BiH uvjerava građane da će sva lica, bez obzira na položaj koji uživaju u bilo kojoj instituciji, odgovarati pred zakonom i da neće ni na koji način biti zaštićeni od odgovornosti.
„Sud BiH će se ograditi od svih pojedinaca koji bi nečasnim radnjama mogli dovesti u pitanje integritet ostalih nosilaca sudijske funkcije i ugled naše institucije koji godinama gradimo“, dodaje se u saopštenju.
Ovaj slučaj, ocjenjuju u Sudu BiH, pokazatelj je opredijeljenosti pravosudnih institucija BiH i njihove spremnosti da se razračunaju sa koruptivnim radnjama, čak i unutar vlastitih redova, podjednako kao i u svim drugim sferama društva.
„Zbog toga unaprijed poručujemo svima onima koji će situaciju u koju se Sud našao nastojati iskoristiti kao argument kako bi ga diskreditovali, da odbijamo takve tvrdnje, i smatramo da je upravo današnji slučaj znak institucionalne zrelosti ovog suda, kao i spremnosti za borbu protiv korupcije u pravosuđu“, navodi se u saopštenju.
Sud BiH poziva sve institucije da se, u opštoj borbi protiv korupcije, najprije
obračunaju s onom u vlastitim redovima i da o tome javno progovore.
Prema nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici Sipe uhapsili su sinoć sudiju u Apelacionom odjeljenju Suda BiH Azru Miletić, te lica protiv kojih se vodi postupak u Sudu BiH Ramu Brkića i Senada Šabića. Miletićeva se sumnjiči za primanje dara ili drugih oblika koristi i kršenje zakona kao sudija, a Brkić i Šabić za davanje dara ili drugih oblika koristi, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Pripadnici Sipe su u okviru ove akcije, kodnog naziva „Čekić“, na području Sarajeva pretresli objekte na tri lokacije, radi pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, saopšteno je iz Sipe.
Akcija je realizovana prema naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a prethodila joj je višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su dokumentovane nezakonite aktivnosti osumnjičenih osoba.
Ova lica privedena su u službene prostorije Sipe, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predata Tužilaštvu BiH, ističe se u saopštenju Sipe.