Сиви снијег узнемирио Гачане

ГАЦКО l Представници општине Гацко затражили су од руководства РиТЕ Гацко да изнесу тачне информације зашто је у посљедње вријеме ова херцеговачка општина засута пепелом из димњака гатачке ТЕ и како ријешити овај проблем.

На састанку коме нису присуствовали представници РиТЕ општинска власт је најавила ангажовање референтне куће која ће испитати штетност пепела по животну средину и здравље становништва.

Општинског инспектора за заштиту животне средине су задужили да предузме све законом прописане мјере како би се спријечиле оваке ситуације, те да инспектору буду доступне све информације везане за неконтролисано испуштање пепела.

Још једном су позвали руководство гатачке ТЕ да не игнорише састанке са локалном управом и да се одазову на наредни заказани састанак.

Гачани су већ данима засути пепелом из димњака ТЕ, а од количине пепела посивио је и снијег који се са гатачких улица не скида већ скоро мјесец дана.

Извршни директор за производњу електричне енергије и развој ТЕ Боривоје Вујичић раније је „ЕуроБлицу“ потврдио да до ове појаве долази због огромних температурних разлика у димњаку и вањске температуре ваздуха, која данима није прелазила нулти подиок.

ТЕ Гацко произвела је у јануару 142 гигаватчаса електричне енергије и остварила планирану мјесечну производњу, а њен стабилан рад допринио је да постоје што мање потребе за куповање електричне енергије на тржишту, саопштено је из руководства фирме.

Вујичић је тада нагласио да је рад ТЕ Гацко значајно допринио процесу обезбјеђивања електричне енергије у времену када је потрошња струје, због изузетно ниских температура, била знатно повећана.

Блиц