Sjećanja: Nevesinjsko sijelo prije 40 godina

s 1975 neves. sijelo 2
BEOGRAD l Udruženje Nevesinjaca, njihovih potomaka i prijatelјa narednog vikenda u Beogradu organizuje kulturno-zabavnu manifestaciju „Nevesinjsko sijelo“. Ova smotra prijatelјstva, zavičajne pjesme, igre i ugodnog druženja održava se u srpskoj prijestonici još od početka 70 – tih godina prošlog vijeka.
Kod hercegovačkih iselјenika ova manifestacija uvijek je izazivala posebnu pažnju, a ovakvi skupovi godinama su budili sjećanja na zavičaj i običaje iz nevesinjskog kraja.
U posjedu Radio Nevesinja je novinarski članak mostarske „Slobode“ iz 1975. godine u kojem se prenosi atmosfera sa zavičajne smotre održane u Domu JNA i opisuje učešće gostiju iz Nevesinja.
Opštinsku upravu su predstavlјali presjednik Izvršnog odbora SO Jovo Ivaniš i predsjednik Opštinske konferencije Socijalističkog saveza Danilo Ninčić.
Folklorna grupa KUD-a „Blagoje Parović“ iz Nevesinja po želјi organizatora pripremila je dramatizovanu sliku „Nevesinjsko sijelo“ protkanu izvornim nevesinjskim kolima i pjesmama zavičaja. U programu je učestvovao i seoski guslar Marko Gušić iz Bratača i diplar Božo Kovačević iz Koleška
Zavičajnom skupu prisustvovalo je preko 700 Nevesinjaca.
Radio Nevesinje