Сјеверна Кореја извела најснажнију нуклеарну пробу, оштре реакције

081628

ПЈОНГ ЈАНГ │ Сјеверна Кореја извела је данас пети нуклеарни тест, који је државна телевизија описала као „најснажнију експлозију коју је изазвао Пјонгјанг“.

„Наши нуклерани експерти тестирали су најразвијенију нуклеарну бојеву главу на сјеверном терену за тестирање“, речено је на државној телевизији.

„Наша партија честита нашим нуклеарним научницима на успјешном тестирању нуклеарне бојеве главе“, пренијела је државна телевизија, преноси АФП. Телевизија истиче да је сада Сјеверна Кореја у стању да поставља нуклеарне бојеве главе на балистичке ракете.

Такође тврди да није било цурења радиоактивног материјала нити штете по околину. Како наводи Ројтерс, нуклерани тест је изазвао сеизматички потрес на корејском полуострву јачине 5,3 степени Рихтерове скале.

Према снази потреса, претпоставља се да је нуклерна направа тежине 20 до 30 килотона , наводе аналитичари, чиме је ово најснажинији нуклерани удар. Сјеверна Кореја је до сада спровела најснажније тестирање оружја које је било тежине шест килотона.

Предсједник САД Барак Обама рекао је да ће било какве провокативне акције Сјеверне Кореје узроковати озбиљне посљедице. Обаму су савјетници за националну безбједност обавијестили о сеизмичкој активности у близини Корејског полигона за нуклеарне пробе.

Предсједник је потврдио чврсту намјеру САД да штити безбједност својих савезника у Азији и широм свијета.

Јужнокорејски предсједница Парк Геун Хје изјавила је да је Сјеверна Кореја нуклераном пробом јасно прекршила Резолуцију СБ УН.

„У својој петој – најснажнијој нуклеарној проби лидер ове земље Ким Џонг Ун је постао ‘безобзирни манијак’, који потпуно игнорише свјетске апеле да одустане од од развоја нуклеарног оружја“, пренеијла је канцеларија предсједнице Парк.

Кинеско Министарство спољних послова саопштило је да се одлучно противи нуклеарном тесту и позвало Пјонгјанг да не предузима акције које би погоршале ситуацију.

У кратком саопштењу кинеског министарства се наводи да се Пекинг и даље држи циља денуклеаризације Корејског полуострва и одржавања преговора о рјешавању тог питања, пренио је Ројтерс.

Агенције