Школују просјечне, таленте гуше

djeca skola

БАЊАЛУКА │ У систему основног и средњег образовања у Републици Српској не постоји модел процјене дјеце талената, као ни програми прилагођени њиховим потенцијалима.

Због тога је Стратегијом развоја образовања од 2015. до 2020. године посебно предвиђено унапређење ових питања, тврде за „Независне“ у Министарству просвјете и културе РС.

У циљу унапређења подршке надареним и талентованим ученицима РС, како напомињу, планирано је оснивање центра за таленте и надарене, који би био специјализован за утврђивање, праћење и развој талента или надарености код ученика.

„Међу дефинисаним стратешким правцима развоја образовног система у наредном периоду свакако је и питање односа према надареним и талентованим ученицима. Један од приоритета је успостављање система идентификације и праћења, те повећања одговорности школе, локалне заједнице и релевантних институција с циљем подршке надареним и талентованим ученицима“, напомињу у ресорном министарству за „Независне“.

Универзитетски професор Ненад Сузић сматра да помаке не треба брзо и лако очекивати, али да је добро да се почиње радити на овом питању.

„Имамо јако мало мјеста за натпросјечну дјецу, систем је прилагођен просјеку, а то је велики проблем јер прогрес не прави друштво просјека. Многа натпросјечно надарена дјеца просјечна су кроз школовање у систему образовања, односно оцјењивања. Добро је да почињемо радити на томе, што ће свакако више сензибилизовати и обавезати и стручни кадар у раду с даровитом дјецом“, напомиње Сузић.

Примјера ради, у сусједној Србији земунска ће гимназија, захваљујући идеји управо наставног кадра, од септембра бити прва која ће школовати ученике са посебним способностима за физику, док је ваљевска гимназија отворила одјељење 7. разреда основне школе, ученика надарених за математику, и то послије Математичке гимназије и још двије гимназије у Србији.

„У РС су постојале увијек секције за дјецу с бољим знањем или талентом за одређене предмете. Ја, међутим, нисам за посебна одјељења јер ми немамо велику популацију те дјеце, али сам за то да се дјеца у систему препознају и да се њихов потенцијал афирмише. Не постоји готов програм за надарену дјецу, он се прави, а прије свега истражују њихова интересовања, у сарадњи са тимом стручњака различитих профила и са родитељима“, наглашава професор Мирко Бањац.

Оснивање центра за таленте у РС предвиђено је, подсјетимо, још 2010. године доношењем закона који третира искључиво ова питања. Иста иницијатива покренута је и у ФБиХ, али никад досад није ни дошла на дневни ред.
Независне