Слом станоградње!

radnici

САРАЈЕВО/БАЊА ЛУКА l Станоградња у БиХ се налази пред тоталним колапсом, пошто се рапидно смањује број изграђених станова, а насупрот томе број незавршених стамбених јединица се готово удуплао у прошлој години, показују подаци надлежних бх. институција.

Разлог је једноставан, грађани имају све мање новца за куповину станова, а неимари се из истог разлога не одлучују за даљу градњу, пошто је продаја неизвјесна.

Наиме, статистика је у овој области неумољива, па тако подаци Агенције за статистику БиХ показује да су прошле године у БиХ изграђена 1.872 стана, што је мање за чак 23,3 одсто у односу на 2014. годину.

Поред тога, прошле године су у овој земљи 2.564 стана била незавршена, што је више за чак 80,2 одсто у односу на годину дана раније. Све ово је додатно поражавајуће ако се узме у обзир да је 2014. година била година катастрофалних поплава и елементарних непогода које су у сваком случају онемогућиле радове у грађевинарству.

Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске, рекао је да је основни разлог за овакав пад станоградње управо слаба куповна моћ становништва.

„Са друге стране, разлог је и несмотрен улазак појединих инвеститора у послове и немогућност да поједини инвеститори заврше све започете радове. Људи који су ушли у инвестиције рачунали су да ће доћи до опоравка у овој области, али је остао проблем пласмана“, казао је Благојевић.

Према његовим ријечима, информације са терена показују да постоји потреба за изградњом станова, али да је веома мала куповна моћ становништва, што људе који желе купити стан онемогућава да то и учине. Економски аналитичари сматрају да су ови подаци о годишњем паду нивоа станоградње у БиХ апсолутно поражавајући, што говори о врло лошој економској ситуацији у којој се налазимо.

Зоран Павловић, економски аналитичар, сматра да је ситуација таква да се „економска биједа“, која је завладала код већине домаћинстава у БиХ, огледа и у чињеници да одрасла ђеца остају да живе с родитељима и на њихов рачун јер сами нису у могућности да нађу посао.

„Са друге стране, комплетна та ситуација доводи до тога да људи који имају средства и могућности да купе станове то одлажу, надајући се да ће се цијене станова смањити, имајући у виду чињеницу да је у БиХ присутан тренд дефлације“, рекао је Павловић.

Ипак, додаје да ниједна од компоненти везаних за станоградњу нема тренд опадања вриједности у смислу обавеза према градским буџетима, односно такси и свих давања која се морају обезбиједити за станоградњу.

Наводи да је пад станоградње значајно присутан, што је, како каже, веома лоше за привреду БиХ, јер станоградња са собом повлачи низ подизвођача и људи који би могли наћи своје радно мјесто.

„Дошли смо у ситуацију да се биљежи тренд пада изграђених станова.Ако погледато какво је стање у мањим мјестима, виђећете да тамо практично станоградње и нема“, рекао је Павловић.

БРОЈКЕ:
1.872 стана изграђена прошле године у БиХ
80,2 одсто више незавршених станова у БиХ прошле године
23,3 одсто мање изграђених станова у односу на 2014.
Извор: НН