Служен помен палим борцима Бобанске чете

ТРЕБИЊЕ I У селу Рапти, у Бобанима, код споменика погинулим борцима славне Бобанске чете, јутрос је служен помен у знак сјећања на припаднике ове јединице Требињске бригаде, Војске Републике Српске.

Помен је служен за 23 погинула борца Бобанске чете за које је 2000. године саграђено и Спомен обиљежје.

Након помена који је обавио протојереј ставрофор Борис Бандука цвијеће су положили предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак, делегација требињске Борачке организације, Удружење дјеце погинулих бораца „Насљеђе“, породице и саборци погинулих бораца Бобанске чете, подсјећајући се на војевање чете под вођством војводе Недељка Видаковића.

„У оваквим тренуцима увијек се поставља поново питање, да ли смо се ми довољно одужили тим борцима и њиховим породицама. Одговор је да нисмо и никада нећемо, јер оно што је Бог дао тим људима живот, они су били спремни да га положе да бисмо ми данас живјели достојанствено и на слободи“, истакао је предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак.

У пригодном обраћању, свештеник Бандука је позвао мјештане да никада не забораве свијетле ликове палих бораца који су своје животе уградили у темеље Републике Српске.

Јединица славног војводе Недељка Видаковића основана је у селу Шћеница на Тројичиндан 1992. године, а након Видаковићеве погибије на Борачком језеру код Коњица, 1994. године, командовање четом је преузео Драган Ристић Бели.

„Данас смо ми преживјели саборци и родбина дошли да им одамо почаст. Бобанска чета је имала око 120 припадника, а држала је линију фронта дугу 15 километара“, рекао је Ристо Видаковић, који је рату је изгубио оба брата, војводу Неђа и Сава Видаковића.

Говорећи о оснивању и ратном путу Бобанске чете, Видаковић је рекао да су током рата 23 припадника чете погинула, а имали су и више од 50 рањених бораца.

„Припадници ове чете нису ратовали само на подрчју Бобана, већ су положаје држали, повремено, и на Трескавици и Борачком језеру“, навео је Видаковић.

Подсјећамо, 2000. године на уласку у село Рапти подигнут је крст и споменик за 23 припадника Бобанске чете који су погинули бранећи отаџбину.

Након помена борцима у цркви Воздвижења часног крста у Бобанима служена је света литургија.

Р.М.