Солана: Хрватска има ужасну националистичку власт

375633_1

БРИСЕЛ │ Бивши генерални секретар НАТО-а и некадашњи високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Хавијер Солана изјавио је да Хрватска има „ужасну, националистичку“ власт и да су šшто бољи односи Хрватске и Србије предуслов стабилности у том делу Европе. Солана оценио да на „Косову ствари нису испале добро“.

Међународна заједница није изгубила интерес за тај део Европе. Стабилност се онде може обезбедити једино што бољим односима Хрватске и Србије, али Хрватска има ужасну, националистичку, патриотску власт која није далеко од оне у Мађарској, изјавио је Солана (73) у Дипломатској šшколи у Мадриду на конференцији „„Мишљења о међународној ситуацији“.

„Сада онде имамо Хрватску у ЕУ, а Србију изван ње. Немачка је увек фаворизирала Хрватску због традиционалних односа и католичанства, а Србија се занемаривала. Србија мора постати део ЕУ, не желимо такву Србију преко које би Русија ушла у Европу“, рекао је Солана пред дипломатaма из бројних земаља, пренела је Хина.

Солана, члан Социјалистичке радничке странке ŠШпаније (ПСОЕ), био је генерални секретар НАТО-а од 1995. до 1999. и високи представник за заједничку спољну и безбедносну политику ЕУ од 1999. до 2009. године.

„Из рата у бившој Југославији научили смо да је потребно превентивно деловати. Одлагања су погубна. Потребно је бити способан увести полицију и судије, а не само војску како се не би ломиле границе“, рекао је Солана који је био и министар спољних послова Шпаније од 1992. до 1995.

Солана, чија је земља једна од пет чланица ЕУ које нису признале Косово, оценио је да на „Косову ствари нису испале добро“.

„Граница између Србије и Косова је нелегална, но ипак је то граница, али Србија је спремна да разговара. Такође треба имати на уму и Албанију која је тешка земља“, рекао је дугогодишњи званичник ПСОЕ-а.

Солана, који је био генерални секретар НАТО у време када је та алијанса бомбардовала СРЈ 1999. године, сматра и да ће став ŠШпаније према Косову остати.

„Била је то техничка грешка, није било никакве намере да се погоди кинеска амбасада (у Београду). Кинески председник и амбасадор после тога нису хтели да се јаве на телефон, али на каснијим састанцима које сам имао све је изглађено. То је заборављено. Можда се јошš само неки Кинези позивају на то“, рекао је Солана, присећајући се 7. маја 1999. када су три пројектила НАТО алијансе за време бомбардовања СРЈ погодила зграду амбасаде Народне Републике Кине на Новом Београду.

У том нападу је погинуло троје кинеских држављана, а више их је рањено.
Танјуг