Спасавају гробље од потапања за изградњу ХЕ Дабар

765-430-e934e7de7842f03e681d4736d070d772

НЕВЕСИЊЕ │ Сеоско гробље са око 40 гробова у невесињском селу Биоград до краја године требало би да буде измјештено на другу локацију због изградње Хидроелектране (ХЕ) „Дабар“.

За измјештање гробља задужен је конзорцијум, који чине бањалучко предузеће „Градско гробље“ и „МДМ“ Невесиње, а пројекат је вриједан 355.000 марака. Припремни радови кренули су почетком августа, а рок за завршетак је четири мјесеца.

Како су објаснили у ХЕ „Дабар“, тренутно се на новој локацији, која је удаљена свега неколико километара од старог гробља, поставља ограда, те ископава земљиште за ексхумацију и премјештање посмртних остатака.

– Ријеч је о старом сеоском гробљу које је у зони успора будуће акумулације, због чега се измјешта на нову локацију – рекао је директор „ХЕ Дабар“ Радивоје Братић и додао да ће „Градско гробље“ професионално обавити радове.

Према ријечима директора „Градског гробља“ Бањалука Недељка Милаковића, посао ће бити завршен у року од непуна три мјесеца, као што је предвиђено уговором.

– Гробље ће бити измјештено неколико километара на вишу квоту. Ново гробље ће имати камену ограду, а биће урађени и приступни путеви и стазе – рекао је Милаковић.

Додао је да је предузеће „МДМ“ Невесиње задужено за грађевински дио радова.

– С обзиром на то да смо, осим овог, задужени за још неке послове, а како бисмо све завршили у роковима, постоји могућност да у наредном периоду на одређено ангажујемо и нове раднике – истакао је Милаковић.

Мјештани су подржали идеју да гробље буде пресељено на нову локацију истакавши да су због близине ријеке гробна мјеста често на удару поплава.

– Чим падне јача киша страховали смо да би гробље могло бити поплављено. Због тога је веома добро да буде премјештено на већу надморску висину. Осим тога, нова локација ће бити ближе селу, што ће нам омогућити да лакше посјетимо вјечне куће наших најмилијих – рекао је један од мјештана.

Градња доводног тунела, који је дио система Хидроелектране „Дабар“, кренула је почетком септембра.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић раније је истакао да ће захваљујући овом пројекту општине источне Херцеговине у својим буџетима знатно осјетити већи прилив новца, а становници низ предности.

Хидроелектрана „Дабар“ је прва од четири хидроелектране које ће бити изграђене у пројекту „Горњи хоризонти“.

Глас Српске