“Шпигл” у исти кош ставио Карамарка и Шешеља

765-574-474c4ca909911a1d10d71a80f23b4347

БОН | Најутицајнија владајућа ХДЗ Томислава Карамарка постала је националистичка, крајње десна и клерикална странка, али није евроскептична за разлику од српских радикала на челу са Војиславом Шешељом. Владајући конзервативни ХДЗ покрива велики део политичког спектра, од центра до крајње деснице, наводи немачки лист „Шпигл“ и подсећа да је ХДЗ основан 1989. као национални покрет.

ХДЗ се, додају, на прелазу миленијума претворио у модерне конзервативце хршћанско-демократске оријентације, али је данашњи шеф странке Томислав Карамарко направио оштар заокрет удесно.

„ХДЗ је постао националистичка, крајње десна и клерикална странка, али нису постали евроскептици“, пише шпигл и додаје да је важну улогу у трансформацији према десно одиграло симпатизерство према усташком покрету, преноси портал Индеx.

Напомиње се и да крајње десне странке у Хрватској заузимају мали део политичког спектра, а насловне стране пуне хулигани и националистички концерти Марка Перковића Томпсона.

У контексту суседне Србије, немачки лист пише о Војиславу Шешељу.

„Српском политиком традиционално доминирају националистичке странке. Тренутно је актуална Српска радикална странка коју води Војислав Шешељ. Реч је о екстремним националистима и евроскептицима који сањају Велику Србију“, пише шпигл који је на овај начин у исти кош ставио актуалну власт у Хрватској и четничке екстремисте из суседне Србије, наводи Индеx.хр.

Индеx.хр