Сплит: Ухапшен Томислав Дуић, бивши управник злогласне сплитске “Лоре”

1

СПЛИТ/ТРЕБИЊЕ │ У Сплиту је данас у раним јутарњим часовима, након 15 година, колико је наводно био недоступан хрватском правосуђу због ратног злочина који је починио у протеклом рату као управник злогласне сплитске “Лоре”, ухваћен заповједник овог логора Томислав Дуић.

Он је, како јављају хрватски медији, ухапшен испред свога стана у Јеретовој улици у Сплиту, па испада да је осуђеник за ратне злочине био испред носа и надохват руке сплитској полицији, а тобож је био у бјекству деценију ипо, због чега судски процес “Лора 2” није ни могао да крене.

“Ова је вијест охрабрила све бивше затворенике Лоре, а има нас око 60, који већ више од 20 година чекамо на истину и правду онога што се тамо догађало, спремно очекујући и суђење гдје ћемо сви пред сплитским судом посвједочити о голготи коју смо тамо преживјели за вријеме док је тамо управитељ био злогласни Дуић”, каже Вукан Ковач, предсједник Удружења логораша регије Требиње, који је и сам био заточеник “Лоре”.

Каже да је смијешно коментарисати како је Дуић у ствари ухапшен на кућном прагу и до сада се успио “сакривати”, што је увијек код бивших логораша изазивало сумњичавост, тим прије што од раније имају допис хрватског правосуђа у коме их обавјештавају да се Лора 2 неће наставити док Дуић не буде ухваћен.

Нажалост, оптужница ни овога пута не обухвата Лору у току цијелог њеног трајања као логора смрти и мучења, све до 1997. године, већ само од априла до августа 1992, тако да ни овом оптужницом није обухваћено најмонструозније дјело Дуића и његових сарадника, такозвана никшићко-шавничка група, њих 11 страдалника.

“Лором 1 су била обухваћена само убиства два цивила, али се на основу тога свједочења отворила Лора2, па се надамо да ће након овог свједочења хрватско правосуђе отворити неку Лору 3, 4, 5”, додаје Добривоје Бојовић, Ковачев сапатник из Лоре који је међу Херцеговцима највише боравио у сплитским и хрватским казаматима.

Процесом Лора 2 ће бити обухваћене и требињске групе логораша довођених у злогласни логор у неколико наврата и, како кажу, није их страх отићи у Сплит да свједоче због себе, али и због својих мртвих другова који су подлегли у овом мучилишту: њих 19, заједно са Никшићко-шавничком групом, међу којима је и Требињац Душко Јелић, Невесињац Владо Савић, а сумњају да су тамо окончали и Миро Љепава и Миливоје Чучага из Требиња. Иако се у поступку Лора 1 никада није појавио, Дуић је у одсуству осуђен на осам година затвора…
В. Дука/Независне новине