Спутњик: Срби напуштају институције самопроглашеног Косова

Срби напуштају све институције самопроглашеног Косова, сазнаје Спутњик. Ово је потврдио и директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић.

„Српски представници су ме обавијестили да од данас општинске управе по приштинско-албанском систему на сјеверу више неће функционисати. Градоначелници четири општине ће поднијети оставке и напустити приштински систем. Ни скупштине општина, ни било који други органи, неће функционисати све до повлачења дискриминаторских мјера и престанка кршења људских права“, рекао је Ђурић за телевизију „Хепи“.

Он је додао и да су јутрос престали да раде и Срби у суду у Косовској Митровици.

Ђурић је рекао да у овом тренутку засједају представници све четири општине на КиМ.

„Све оно што је Приштина градила за себе или представљала својој јавности да гради за себе, а што су институције којима су управљали Срби у приштинском систему, од данас престају да раде“, рекао је Ђурић.

Додао је да постоје најаве и да ће други органи у којима учествују Срби на КиМ престати са радом.

Он је поновио да је потребно да међународна заједница реагује.

„Присуствовао сам оштром разговору који је Вучић имао са високим представницима ЕУ, када је јасно рекао да су они ћутали прије 15 дана, кад им је рекао да морају нешто да предузму и врате Албанце са ивице. Сада када ћутите на таксу од 100 одсто, немојте да размишљате претјерано о томе где ће ово да се заврши, јер се неће завршити нигдје добро“, рекао је Ђурић.

РТРС