Срби за одлагање или бојкот гласања

376363_1

 

ПРИШТИНА │ Представници Срба у парламенту у Приштини највероватније ће или бојкотовати данашњу седницу на којој би требало да се бира нови косовски председник или ће тражити одлагање гласања.

Готово у потпуности је искључена опција да посланици Листе „Српска“ подрже било којег од два кандидата водеће албанске Демократске партије Косова, а то су Хашим Тачи и Рафет Рама.

Представници „Српске“ имали су у четвртак консултације са албанским коалиционим партнерима, као и састанак са директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем, како би размотрили даље кораке и донели одлуку у најбољем интересу српског народа.

Председник Листе „Српска“ и шеф посланичког клуба у косовском парламенту Славко Симић, после састанка са Ђурићем у Гораждевцу, поручио је да ће дефинитивна одлука бити донета уочи заседања заказаног за данас у 11 сати, не желећи да прецизира хоће ли уопште присуствовати седници:

„Ниједан наш посланик не води се логиком сопственог интереса. Листа „Српска“ је јединствена и одлуку ћемо донети у интересу српског народа на КиМ, уз консултације са Београдом, али и са коалиционим партнерима у Приштини.“

ОПОЗИЦИЈА ПОЗИВАЛА НА РАЗГОВОР

Симић је рекао да су последњих дана представници албанске опозиције, која Српску листу назива илегалном, покушали да с њима контактирају:

„Нисмо на то пристали док опозиција не промени ставове када је реч о спровођењу Бриселског споразума, чији је кључни елемент формирање Заједнице српских општина, а која је од виталног значаја за живот српског народа.“

Вечерње новости