Србија богатија за 1.564 милионера

765-430-8b72bb0d648194613c081185f8f81b9b

БЕОГРАД l Најбогатији житељ Србије лане је зарадио чак два милиона евра, што је више од 170.000 евра месечно. Према подацима Пореске управе Србије, своје годишње приходе за 2015, веће од 2,2 милиона динара, пријавило је укупно 19.887 грађана.

Иако је приметно да број богаташа расте, количина новца којим располажу се смањује, бар када је реч о онима са чела ове листе.

Приходи првих сто подносилаца пореских пријава са највећим приходима крећу се у распону од 30 до 250 милиона динара – саопштила је у петак Пореска управа.

Ове године, порезници су избројали чак 1.564 више богаташа него лане. Међутим, најбогатији је, по лањској листи, избројао више пара – чак 260 милиона динара, што је и у еврима био већи износ него сада. А, и они на листи испод њега примали су знатно веће износе него сада.

„Хиљаду и по више грађана на овој листи многе од нас изненађује, јер је неочекивано да у оваквој привредној ситуацији, која није сјајна, људи остварују тако високе дохотке, па макар и кад је реч о висококвалификованој мањини“, коментарише за „Новости“ професор економије Љубомир Маџар.

„Последица тога је пораст неједнакости у расподели. Јер, када у тешкој привредној ситуацији једна елита и мањина остварује пораст дохотка, то је знак да се повећава дистанца између њих и остатка становништва.“

Маџар напомиње да се високи дохоци дају остварити и у ситуацији када се прописи или лоше изводе или када се не спроводе како треба.

Оно што се „ни за длаку“ није променило су професије којима се баве људи који највише зарађују у нашој земљи. Ова листа је идентична као и прошли пут: економисти, правници, инжењери, доктори, директори и менаџери. Такође, жене и даље не могу да достигну трећину у укупном збиру: чак 68 одсто пријављених богаташа мушког је пола.

Није се променила ни листа градова у којима се највише зарађује. Тако је и сада и лане Нови Београд био најбројније насељен богаташима, којих сада има нешто мање – укупно 3.567. Најмање добростојећих житеља престонице живи у Раковици, „свега“ 483.

Интересантно је, међутим, да поједини градови бележе значајан пораст броја богаташа. Пожаревац је, тако, за годину дана увећао број богатих за чак 38 одсто, и сада их има укупно 75, док шабац бележи раст за 28 одсто, са 109 богаташа.

Вечерње новости