Srbija će biti prva novoprimljena zemlja u EU

vucic ekspoze

BEOGRAD | Premijer Srbije Aleksandar Vučić očekuje da će Srbija biti prva novoprimljena zemlja u članstvo EU.
„Srbija nastavlja svoj evropski put ne zbog EU nego zato što je to najbolje za Srbiju i ako ne može za pet godina, onda za pet godina i jedan dan može“, rekao je Vučić novinarima na Beogradskom bezbjednosnom forumu.
Vučić je ocijenio da će Srbija na tom putu morati da napravi i preduzme mnogo teških stvari, te izrazio uvjerenje da, zahvaljujući reformama, ozbiljnosti i oodgovornosti, „neće biti ni blizu najsiromašnije zemlje“ u EU.
Povodom izjava pojedinih evropskih zvaničnika da će Srbija morati da uskladi svoju politiku sa EU kada je riječ o sankcijama Rusiji, Vučić je naveo da Srbija ima svoju politiku koju ne mijenja „kako neko negdje da neku izjavu“.
„Mi smo na putu ka EU, želimo i imamo dobre odnose sa Ruskom Federacijom i takvu politiku ćemo da gajimo i negujemo. Srbija od toga ima i imaće koristi u budućnosti. Moj posao kao predsednika Vlade je da brinem o svojoj a ne o drugim zemljama“, rekao je Vučić.
Vučić je istakao da očekuje da će Srbija, kao naredni predsjedavajući OEBS-om, imati veoma ozbiljnu i konstruktivnu ulogu, koju će poštovati i Istok i Zapad, što smatra veoma važnim.
U obraćanju na forumu Vučić je istakao da je za Srbiju veoma važna regionalna stabilnost, kao preduslov za izgradnju bolje ekonomije, a vidljive rezultate očekuje u naredne dvije godine.
On je naglasio da je Srbija danas stub stabilnosti cijelog zapadnog Balkana i učiniće sve da sarađuje sa svim susjedima, te ukazao da je regionu potrebna dobra saradnja i više infrastrukturnih projekata, pri čemu je potrebna podrška EU.
„Moramo se boriti protiv svih glupih ideja u regionu koje bi nas vodile bilo kakvim sukobima. Lideri moraju raditi na rješavanju svih neriješenih bolnih tačaka“, poručio je Vučić.
U Beogradu je juče počeo četvrti po redu Beogradski bezbjednosni forum koji se ove godine održava pod nazivom „Evropa 2014: Kraj i/ili novi početak?“.
Trodnevni skup posvećen je gorućim pitanjima regionalne i međunarodne spoljne politike, bezbjednosti i ekonomije u godini važnih jubileja – 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, velikog proširenja EU i pada Berlinskog zida.
Srna