Србија данас бира предсједника – у трци 11 кандидата

БЕОГРАД l Србија данас бира новог предсједника који ће ову земљу представљати наредних пет година. 6,7 милиона бирача сутра ће бирати између 11 кандидата. Анкете показују да највећу подршку има садашњи премијер, Александар Вучић. Једина дилема је да ли ће бити другог круга, односно да ли ће он добити више од 50 одсто гласова. За предсједника Србије сутра ће се гласати и у Бањалуци.

Ових 11 људи данас су у трци за првог човјека Србије. Иако су овлашћења предсједника да представља земљу у иностранству и да води рачуна о њеној безбједности, у предизборној кампањи кандидати су о овим темама најмање говорили.

„Једино је Вучић имао прилично заокружену кампању са свим елементима из разлога што је и премијер и предсједник владајуће партије па су грађани били свјесни његових смјерница“, сматра политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

Изненађење на политичкој сцени Србије је двадесетшестогодишњи Лука Максимовић који је правећи пародију на политичку сцену у Србији себи дао име Љубиша Прелетачевић Бели.

Најновија истраживања кажу да је управо њему порасла подршка, али и Бошку Обрадовићу.

Александар Вучић и даље је апсолутни фаворит. Аналитичари оцјењују уколико Вучић побједи за очекивати је да ингеренције Владе буду премјештене у предсједнички кабинет.

„Ако би побиједио неки опозициони кандидат то би био увод у ванредне парламентарне изборе“, изјавио је аналитичар Александар Павић.

Павић објашњава да би за Александра Вучића све испод 50 одсто освојених гласова био ударац на његов ауторитет.

„Чак испод 54 одсто би већ било равно благом поразу, чак и ако би побједио у првом кругу. Он мора убједљиво да побједи јер Напредна странка црпи свој ауторитет управо из тих убједљивих побједа које су остваривали ових година“, додао је Павић.

Кампања у Србији прошла је рагуларно без већих проблема. Аналитичари сматрају да ова кампања није била другачија од претходних.

„Било је повремено црних елемената антикампање то је прије свега отпочела опозиција која је ишла с логиком да Вучић као кандидат са највећим рејтингом може да се сруши само директним ударом на њега и његово окружење“, говори и Драгомир Анђелковић.

И у Генералном конзулату у Бањалуци биће отворена бирачка мјеста од 7 до 20 часова. Тамо ће гласати и предсједник Републике Српске Милорад Додик. Гласаће се и у Амбасади Србије у Сарајеву.

РТРС