Србија данас отвара два поглавља у преговорима са ЕУ

020474

БРИСЕЛ │ Србија ће данас на Међувладиној конференцији о приступању ЕУ отворити два поглавља – 5 о јавним набавкама и 25 о науци и истраживањима, а биће одржан и редовни Савјет за придруживање и стабилизацију ЕУ-Србија.

Међувладиној конференцији присуствоваће министарка Јадранка Јоксимовић, али не и премијер  Србије Александар Вучић који је синоћ, послије састанка са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, одлучио да отпутује из Брисела и не присуствује Међувладиној конференцији ЕУ-Србије.

То је Вучућев одговор на чињеницу да ЕУ није отклонила препреке за отварање и поглавља 26 у преговорима Србије и ЕУ, односно није постигнут договор са Хрватском да повуче своју блокаду на то отварање.

Послије састанка шефицом ЕУ дипломатије Федериком Могерини, премијер Србије је поручио да је имао тежак и отворен разговор са Могерини, којој је захвалио на пријему и личној коректности и поштовању које показује према Србији.

„Нисам крио незадовољство и разочарање Србије због понашања појединих земаља чланица, посебно Републике Хрватске. Пошто сам одговоран и мој посао је да се бринем о будућности Републике Србије, а не да се понашам како се понашају неки други у региону“, поручио је Вучић излазећи из зграде Савјета ЕУ.

Премијер Србије је навео да језа данас у Бриселу планирао много састанака, билатералних разговора и присуство на Међувладиној конференцији, као и представљање акционог плана са Аустријом, али да се извињава својим саговорницима што ће морати да их откаже.

Вучић је раније јуче изјавио, како је пренијела Прва тв, да му је „доста хрватског иживљавања“ и најавио да ће се данас обратити нацији.

Танјуг