Србија: Највиши степен приправности војске

376132_1

БЕОГРАД │ Све полицијске службе и службе безбеднсоти у стању су приправности поводом мигранстне кризе, изјавио је данас министар правде Никола Селаковић након седнице Биро за координацију служби безбедности, чиме су потврђена и сазнања „Блица“ о томе.

Он је додао и да ће Биро предложити председнику државе да сазове седницу Савета за националну безбедност на којој ће се расправљати о све већем усложњавању безбедносне ситуације у региону.

Пуна приправност служби, како је навео, подразумева и Војску Србије, „која ће бити укључена у складу са важећим законодавством и о томе ће одлучивати Савет за националну безбедност и председник Републике“.

Селаковић је нагласио и да су све службе безбедности дужне да штите границе Србије са свим државама са којима се граничи.

Он је навео да Србија бележи све већи прилив економских миграната који су и агресивнији, али да ће наша држава наставити да исказује своје поштовање према сваком мигранту, посебно према онима који долазе из ратом захваћених подручја.

Селаковић је рекао да Србија неће подизати ограде и зидове.

„Србија остаје посвећена досадашњој мигранској политици, али ће на првом месту штити себе и своје интересе“, рекао је Селаковић.

Подсетимо, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је данас у Бечу да забрињава чињеница да ни годину дана од почетка мигрантске кризе Европа нема јединствен, принципијелан и свеобухватни приступ овом проблему, те оценио да ће криза по свему судећи потрајати, а да тренутна решења нису дугорочна.

Он је, на конференцији министара унутрашњих и спољних послова западног Балкана одржаној на иницијативу Аустрије, констатовао да је на жалост требало годину дана да се дође до првих заједничких решења о регистрацији миграната дуж западнобалканске руте.

шеф српске дипломатије Ивица Дачић заложио се данас у Бечу за јединствен став ЕУ у решавању избегличке кризе и оценио да је „једино одрживо решење да се мигранти и избеглице задрже што ближе њиховој земљи порекла“.

„На тај начин би се растеретила и Грчка, која трпи заиста енорман притисак, али и омогућило њихово брже враћање и ангажовање на обнови, кад дође до прекида ратних дејстава“, рекао је Дачић на конференцији „Заједничко управљање миграцијама“ на којој су се окупили министри спољних и унутрашњих послова земаља дуж балканске избегличке руте али и Албаније, БиХ, Бугарске, Црне Горе и Космета.

Блиц