Србија не мора да подржи Kосово

365773_1

БЕОГРАД │ Директор Kанцеларије за KиМ Марко Ђурић одбацио је тврдње да се Србија Бриселским споразумом обавезала да подржи чланство Kосова у међународним организацијама.

„Једна од најчешћих манипулација Приштине коју смо могли да чујемо претходних месеци је да им тобоже Бриселски споразум омогућава чланство у међународним организацијама. Напротив“, рекао је Ђурић у интервјуу за агенцију Бета.

Додао је да нема алтернативе спровођењу Бриселског споразума иако Приштина покушава да одложи или суспендује спровођење договореног, пре свих споразума о формирању Заједнице српских општина.

„Бриселски споразум дефинише њихово учешће у регионалним организацијама, док тим споразумом није предвиђен, а то сада кажу и приштински аналитичари, улазак покрајине у међународне организације. Споразум мора бити спроведен. Ми свакодневно разговарамо са представницима бриселских институција и не видимо никакво оправдање за чињеницу да Приштина одлаже спровођење споразума“, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, косовске власти су уместо да спроводе споразум саме послале тај акт на оцену уставности пред Уставним судом Kосова.

„Ми сматрамо да не постоји добра воља да се спроведе споразум док се делима не докаже супротно. А дела ће морати да дођу због тога што споразуми постигнути између централне и покрајинске владе морају да се спроводе без обзира на политичке ставове или манипулације вођа сепаратистичког покрета“, рекао је Ђурић.

На питање да ли и Влада Србије размишља о одустајању од неких споразума после потеза Приштине, он је казао да Београд континуирано жели нормализацију односа.

„Постигли смо споразуме, али папири не мире људе. Потребно је са приштинске стране много више визије и дугорочног размишљања у интересу српског и албанског народа да би се створили сигурнији и извеснији услови за живот. То је једино могуће кроз спровођење договореног“, рекао је Ђурић.

Додао је да се у континуитету разговара о спровођењу постигнутих споразума и изразио уверење да ће врло скоро бити организовани и разговори у Бриселу на експертском нивоу.

„Србија је све своје обавезе из бриселских споразума до у слово испунила. Нећете више наћи ни представника Приштине, ни бриселске администрације, који ће указати на део споразума где се Београд понаша неодговорно“, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, Приштина треба да спроведе још читав сет питања који је договорен у Бриселу.

Додао је да ту спада и потпуна примена споразума о полицији јер је још нерешен статус око 120 бивших припадника МУП-а Србије на Kосову за које Приштина каже да нису прошли безбедносне провере.

„Међутим, и то је излажење из Бриселског споразума јер он подразумева комплетну интеграцију“, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, Београд очекује да буде завршена и трансформација структура Цивилне заштите која је деловала на северу Kосова, јер се и ту касни.

„Ту је и питање споразума о правосуђу јер је нови правосудни систем у заостатку неколико месеци, али мислим да је ту ситуација мало боља“, рекао је он.

Ђурић је казао да српска заједница на Kосову и они који је представљају немају алтернативу осим да се понашају сложно.

„Ја свакодневно разговарам са политичким представницима косовских Срба и мислим да изазови са којима се они суочавају захтевају свакодневни предани теренски и политички рад са тим људима да би се они оснажили и да би им се пружила нека перспектива“, рекао је он.

Према његовим речима, посланици Српске листе и представници српске заједнице који партиципирају у косовским институцијама обићи ће наредних дана све српске средине на Kосову, записати све проблеме са којима се људи суочавају како би се тиме са Владом Србије испланирале активности у 2016. години.

Према његовим речима, у 2016. години се на Kосову планира агресивна експанзија стамбене изградње и радови на инфраструктури.

„Желим као врло важну поруку да кажем да је држава Србија држава свих грађана који живе на Kосову и Метохији. И Срба, и муслимана Бошњака, Рома, Горанаца и свих оних Албанаца који осећају Србију као своју државу, а данас то можда не смеју да кажу због околности у којима живе“, рекао је Ђурић.
Б92